Nova godina diljem svijeta: Od Španjolske do Filipina novogodišnja noć se dočekuje na različite načine

Image
Foto: instagram, linejakart

Svaka zemlja ima svoju jedinstvenu tradiciju opraštanja od stare i dočekivanja Nove godine

31.12.2017.
15:55
instagram, linejakart
VOYO logo

Kad razmišljaš kako proslaviti Novu godinu, uvijek imaš nekoliko opcija. Otići na Trg, proslaviti s prijateljima ili jednostavno ostati doma i uživati u filmovima i hrani. Odluka je samo na tebi. Ipak, postoje različite tradicije dočekivanja Nove godine diljem svijeta. InStyle donosi nekoliko najzanimljivijih.

Španjolska

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Španjolska tradicija traje već dugi niz godina, a uključuje grožđe. Gradsko zvono u Madridu u ponoć otkucava točno 12 puta, a stanovnici moraju pri svakom otkucaju pojesti jedan grozd. Tih 12 grozdova predstavlja 12 mjesece u godini koji onda donose sreću.

Japan

Image
Foto: flickr, RayinManila

Japanska tradicija također uključuje zvonjavu. Njihovi hramovi diljem zemlje zvone točno 108 puta. Smatra se kako se ovime čiste ljudske duše od svih pogrešnih radnja prethodne godine i daje im se prilika za novi početak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danska

Danci za Novu razbijaju svoje okrhnute tanjure i čaše na kućnom pragu susjeda za sreću. Što više komadića tanjura padne na prag onoga koji razbija to znači i više sreće u nadolazećoj godini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Filipini

Na Filipinima misle kako sreću donose okrugli predmeti. Tako da za Novu godinu svi nose odjeću s točkicama i pokušavaju hranu oblikovati u krug.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Škotska

Škoti Novu godinu slave u sklopu trodnevnog festivala Hogmayja. Ako nakon otkucaja ponoći prvi gost bude tamnokosi muškarac, godina će biti ispunjena srećom. Dodatne bodove dobijete ukoliko muškarac sa sobom donese i darove ili slatkiše.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rusija

Rusi prije ponoći pišu svoje želje na papir, zapale ga, bace pepeo u čašu i popiju to prije nego Nova godina počne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grčka

Grci misle kako luk simbolizira novo rođenje pa zato na novogodišnju noć svoja vrata ukrašavaju lukom. Idućeg dana roditelji bude djecu prije crkve i tapšaju ih po glavi tim istim lukom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Estonija

U Estoniji se sve vrti oko hrane. Ako pojedeš sedam, devet ili 12 obroka onda možeš očekivati obilje hrane i puno sreće u nadolazećoj godini. Što više pojedeš, to ćeš imati i više sreće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo