Play ponuda

NEVJEROJATNI BUDIMIR ŠOBAT (54) OBORIO SVJETSKI REKORD: / Pod vodom je izdržao 24 minute i 33 sekunde, a sve za svoju kćer Sašu

Image

Novim svjetskim rekordom želi promovirati bazenske i ronilačke sportove, kao i grad Sisak koji je stradao u potresu krajem prošle godine

30.3.2021.
18:02
Play ponuda

Budimir Buda Šobat (54), naš proslavljeni ronilac na dah, u subotu je u Sisku oborio svjetski rekord zaronivši na čak 24 minute i 33 sekunde.

Šobat, inače jedan od deset najboljih statičkih ronilaca na svijetu, tako je oborio vlastiti Guinnessov rekord koji je postavio prije tri godine kada je držao dah dulje od 24 minute.

Prije zarona uvijek udiše medicinski kisik, a tvrdi kako dok roni ne razmišlja o ničemu. Nakon otprilike 18 minuta javljaju se grčevi u trbušnim mišićima. Buda se tada koncentrira na kontrakcije i broji ih kako bi ostao pri svijesti.

Budući da se na taj način u tijelu remeti odnos kisika i ugljičnog dioksida, svaki zaron znači izvrgavati mozak gubitku kisika, no Buda je još jednom uspio. O njegovom nevjerojatnom pothvatu u 55. godini života raspisao se i portal 9gag.

shimmer fallback
shimmer fallback

Novim svjetskim rekordom želi promovirati bazenske i ronilačke sportove, ali i grad Sisak koji je stradao u potresu krajem prošle godine. Naime, cijeli je događaj imao i humanitarni karakter jer su se prikupljala sredstva za obnovu Sobe čuda Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije, čiji su prostori uništeni u potresu.

Jedan od Budinih glavnih motiva za pomicanje vlastitih granica izdržljivosti je njegova 20-godišnja kći Saša, koja se od djetinjstva bori s cerebralnom paralizom, autizmom i epilepsijom. Ronilac koristi priliku kako bi progovorio o problemima i preprekama s kojima se nose djeca s autizmom i njihovi roditelji.

Play ponuda
Play ponuda