Nakon što ste se počastili ukusnom pizzom, postavlja se pitanje: a što s ostacima tog mnogima omiljenog jela?!
Nekim ljudima nije problem pojesti hladne ostatke, no ipak postoji način kako da ponovo stvorite onaj svježi okus iz pećnice. Voditeljica kulinarstva u Good Housekeeping Test Kitchenu Susan Westmoreland, otkrila je kako to napraviti na najbolji način, piše goodhousekeeping.com.
Ako vam je ostalo samo par komada, njih je najbolje zagrijati na običnoj tavi koju ste prethodno nekoliko minuta zagrijali na visokoj temperaturi. Nemojte koristiti onu neprianjajuću jer ćete oštetiti njezin zaštitni sloj. Kad stavite pizzu na tavu, smanjite toplinu na srednje jaku, pa ostavite da se tako grije dvije do tri minute. Pizzu možete zagrijati i u toster pećnici na način da je ostavite unutra dva ciklusa na srednjoj temperaturi.
Za podgrijavanje većih količina pizze zagrijte pećnicu na 230°C te stavite u nju lim za kolače kojega ste prethodno obložili s folijom. Kad se ugrije, posložite na njega komade pizze i pecite 10 minuta ili dok sir ne porumeni. Nemojte to raditi u mikrovalki jer će ona koru pizze učiniti žilavom.
Nemojte pizzu predugo čuvati u hladnjaku
Nemojte nipošto pizzu zagrijavati u kartonskoj kutiji jer toplina može osloboditi toksine, a i kutija se može zapaliti.
Također, stvrdnuti sir na površini suhe pizze ponovo će "oživjeti" ako ga pošpricate s vodom iz bočice sa štrcaljkom. Pizzu možete načiniti ukusnijom ako na nju stavite umak od tanko narezane rajčice, malo svježeg sira ili narezanog sezonskog povrća.
Pizzu nemojte predugo čuvati u hladnjaku. Ona s mesom, kobasicama i povrćem može se čuvati do dva dana, dok se ona sa sirom i feferonima može konzumirati i ako je stara do četiri dana.
Također, nemojte pizzu ostavljati preko noći van hladnjaka jer će se pokvariti. Najbolje ju je u hladnjak staviti dva sata nakon što se ohladila. Tako ćete spriječiti razmnožavanje opasnih bakterija poput Escherichije coli i Salmonele.