Nova studija sada je dala i znanstveno objašnjenje zašto je to istinito.
Ovo otkriće moglo bi i pomoći u poboljšanju učinkovitosti lijekova kojima je alkohol jedan od sastojaka, poput sirupa za kašalj, rekao je voditelj studije Björn Karlsson, sa Sveučilištu Linnaeus u Švedskoj. Otkriće bi moglo utjecati na način primjene i oblikovanja tekućih formulacija lijekova.
Ime viski potječe od galske riječi "uisge", što znači "voda". Viski je snažan alkoholni alkohol destiliran iz fermentiranih zrna, obično ječma ili raža. Često se drži u drvenim bačvama dok dovoljno ne ostari, a slad može dimljen iznad treseta prije fermentacije kako bi dobili 'dimljeni' okus viskija.
Prije nego se viski stavlja u boce, često se dodaje voda da ga razrijedi na oko 40 posto alkohola po volumenu, zbog uvjerenja da se tako značajno mijenja njegov okus, rekao je Karlsson.
Viski entuzijasti također često dodaju nekoliko kapi vode prije konzumiranja kako bi bi poboljšali okus. Ali kako bi razrjeđivanje moglo postići taj učinak, do sada nije bilo jasno.
(FOTO: Thinkstock)
Kako bi riješili tu zagonetku, Karlsson i njegova kolega Ran Friedman, obavili su računalne simulacije vode i alkohola. Simulacije su također uključivale organske spojeve povezane s okusom viskija. Mnoge od tih molekula su takozvane amfipatske molekule, na jednom kraju hidrofilne, a na drugom hidrofobne, što znači da i odbijaju i privlače vodu.
Istraživači su se usredotočili na mali amfipatski spoj, poznat kao guaiacol. Ova molekula povezana je s dimljenim okusom, a mnogo je češći u škotskim viskijima nego u američkim ili irskim, rekli su istraživači.
Kad je računalni model razrijedio viski na samo 45 posto alkohola, bila je veća vjerojatnost da će guaiacol biti prisutan na površini viskija nego u većini tekućine. To je pomoglo guaiacolu da doprinese i mirisu i okusu alkohola, objavili su znanstvenici 17. kolovoza u časopisu Scientific Reports.
To bi moglo pomoći u optimizaciji koncentracija alkohola u drugim alkoholnim pićima, poput gina, ruma i rakija. Također bi moglo utjecati na količinu vode i alkohola u lijekovima, dodali su istraživači.
Pročitajte još:
- Najbolji intervju za posao ikad: tvrtka plaća da putujete svijetom i pijete viski
- Tajna dugovječnosti? Viski, čokolada, maslinovo ulje...
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!