meni u tri dimenzije / U ovim restoranima ćete naručiti upiranjem prsta u hranu!

Image

Manje imućni ugostitelji, koji si ne mogu priuštiti vlastite replike, mogu ih unajmiti pa će za jednomjesečni najam hamburgera izdvojiti nekih 6 dolara.

29.7.2013.
12:29
VOYO logo

Scena iz filma Izgubljeni u prijevodu u kojoj dvoje protagonista (tumače ih Bill Murray i Scarlet Johansson) odabiru jelo na slijepo jer japanski ne znaju ni prozboriti, a još manje čitati, bit će sve rjeđa jer restorateri u Tokiju sva jela koja nude sve češće reproduciraju i replike postavljaju u izloge.

"Voće, meso, riba, kruh, sve što se nudi u restoranu izloženo je u savršenim replikama od umjetnih materijala i doista pomaže jer samo pokažem prstom i tako naručim", oduševljeno priča Talijan Alberto Pellegrini koji u Japanu provodi medeni mjesec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve je počelo s obrtnikom koji je prije stotinu godina za liječnike izrađivao izvrsne reprodukcije tjelesnih organa, što je nadahnulo tokijskog restoratera čiji su primjer slijedili drugi.

"Japanci su danas razvili jelovnik u tri dimenzije", kaže Yasunobu Nose, novinar dnevnika Nikkei koji je napisao knjigu o lažnim jelima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Tokiju čak postoji ulica s lažnim jelima, Kappabashi Dori, a kako Japanci sve razviju do savršenstva tako su i njihove replike savršene pa plastični suši i lažne tempure (rolice od povrća ili račića u tijestu prženom u vrućem ulju) djeluju hrskavo, sočno i tjeraju slinu na usta.

Neke su reprodukcije postale i umjetnička djela te se prodaju po 100 dolara za komad. Manje imućni restorateri, koji si ne mogu priuštiti vlastite replike, mogu ih unajmiti pa će za jednomjesečni najam hamburgera izdvojiti nekih 6 dolara na mjesec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo