NAČINI BEZGOTOVINSKOG PLAĆANJA / Razlika između kreditne i debitne kartice

Image
Foto: Pixabay

Kreditne i debitne kartice svi redovito koristimo. No, u čemu je uopće sličnost, a u čemu razlika između kreditne i debitne kartice?

28.2.2017.
3:38
Pixabay
VOYO logo

Osnovna razlika između kreditne i debitne kartice jest u tome što se novčani iznos s debitne kartice skida odmah, dok se s kreditne skida tek nakon nekog određenog vremena. Način skidanja iznosa s kreditne kartice ovisi isključivo o banci u kojoj je taj isti račun otvoren.

Kreditna kartica

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kreditna kartica jedno je od bezgotovinskih sredstava plaćanja. Ona korisniku omogućuje plaćanje roba, usluga, isplatu određene gotovine te podmirivanje troškova sa ili bez zatražene odgode. Kod kreditnih kartica primamo mjesečni račun, a ako potpuni iznos ne uplatimo na vrijeme, najvjerojatnije ćemo morati platiti i određenu naknadu.

Kreditnu karticu mogu dobiti samo one osobe za koje banka procijeni da ispunjavaju sve potrebne uvjete za izdavanje. To znači da ćemo u većini slučajeva morati imati stalni posao i izvor prihoda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Debitna kartica

S druge strane, debitna kartica je ona kartica koju banka izdaje korisniku tekućeg ili deviznog računa. Omogućava plaćanje i podizanje novca iz raspoloživih sredstava. Iako izgleda baš kao kreditna kartica, funkcionira kao elektronski ček što znači da se uplaćeni iznos odbija direktno s bankovnog računa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U većini banaka možemo besplatno otvoriti devizni račun što znači da ne moramo imati posao ni stalni izvor prihoda. Debitne kartice vezane su uz naš bankovni račun što znači da ih možemo upotrebljavati koristiti za kupnju ili za podizanje gotovine. U tom slučaju, iznos koji smo skinuli automatski se skida s našeg računa.

Kod korištenja debitne kartice moguće su određene naknade kao što je prekoračenje dozvoljenog iznosa. Naknada može biti naplaćena i kada koristimo debitnu karticu na bankomatu kojim ne upravlja naša financijska institucija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo