NAŠ PUTOPISAC NA TEČAJU /

Postanite marokanski kuhar na jedan dan!

Image
Foto: FOTO: Zenid Hazarević

Odlučio sam se posvetiti istraživanju marokanske kuhinje te sam se i sam okušao u ulozi kuhara na organiziranom tečaju. Iskustvo je neprocjenjivo što ćete, uostalom, i sami vidjeti u ovom članku.

6.3.2014.
14:05
FOTO: Zenid Hazarević
VOYO logo

Nakon laganog početka jučerašnjeg dana u Jardin Majorelleu i potpune suprotnosti u kožarnicama odlučio sam se posvetiti istraživanju marokanske kuhinje te sam se i sam okušao u ulozi kuhara. Naime, većina hotela i hostela nudi tečajeve kuhanja marokanske hrane, a najbolje od svega jest da ono što pripremite zapravo i kušate, pa kasnije možete mnogo bolje prosuditi kvalitetu marokanskih jela u restoranima diljem svijeta.

Prije samog tečaja upoznao sam grupu s kojom sam kuhao i  uskoro odlazimo na zajedničku nabavku namirnica potrebnih za pripremu marokanskih jela. Dakako, uz nas su i naše 'učiteljice' koje nas štite od previsokih cijena jer u očima trgovaca mi smo laka zarada. Hodamo soukovima i kupujemo govedinu, voće, povće, juice, brašno te ostale namirnice koje su nam bile potrebne kako bismo pripremili tagine, marokansku salatu, voćnu salatu i kruh.

Image
Foto: Foto: Zenid Hazarević

Vraćamo se u hostel kako bismo počeli s kuhanjem te krećemo od osnova, kako guliti povrće potrebno za tagine i u kojem obliku i redoslijedu ih poslagati u keramičke posude po kojima je jelo dobilo i ime.

Radimo dvije verzije – jednu s mesom te jednu samo od povrća pa tako redom sjeckamo luk, mrkve, krumpir, tikvice, rajčice i paprike. Sve to slažemo u posudu i potom posipamo začinima poput soli, šafrana, paprike, papra, cimeta i timina te na kraju polijevamo s uljem i dodajemo masline. Za verziju s  mesom koristimo slične začine, ali samo luk i češnjak te slatke šljive.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Foto: Zenid Hazarević

Potom se bacamo na marokanski kruh Ksru koji nastaje kombinacijom kukuruznog i pšeničnog brašna, par prstohvati soli te naravno – tople vode i kvasca. Mijesimo ga par puta te ostavljamo na nekoliko minuta da se slegne i potom da se ispeče. Najjednostavniji zadatak bile su salate (marokanska i voćna) za čiju pripremu ne treba mnogo posla, osim sjeckanja povrća i voća te dodavanja ulja, odnosno, čak litre i pol juicea od naranče, pa se na kraju dobije voćna juha, a ne salata.

Image
Foto: Foto: Zenid Hazarević

Inače, tečaj se održava na krovu riada pa se nakon 'napornog' posla možete prepustiti hedonizmu na udobnim klupama dok vas povjetarac hladi. Cijene tečaja variraju, a u našem slučaju koštao je oko 20-ak eura jer se namirnice plaćaju posebno pa sve zapravo ovisi o vašim sposobnostima cjenkanja. Naše mentorice uskoro nam donose prva jela pa se bacamo na degustaciju i uživanje u plodovima našeg rada.  Jedno je sigurno, iako možda ne znam koliko žličica šafrana ili paprike ide u tagine, ovo iskustvo zasigurno ću pamtiti kao jedno od najzabavnijih u Maroku.

Image
Foto: Foto: Zenid Hazarević

Ako vas, pak, ne zanima tečaj kuhanja uvijek se možete počastiti jeftinom hranom s ulice poput harire – ukusne marokanske juhe od povrća, ponekad pomiješanom i s janjetinom, kuhanih puževa koji ne idu preglatko niz grlo, roštilja na glavnom trgu Jemma El Fni koji me podsjetio na proslave Prvog Maja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakako, ne probati kus-kus dok ste u Maroku je isto kao da ste došli na jadransku obalu i niste se okupali u moru. Također postoji i marokanska pita – pastilla koja se puni mladim golubovima, ali kako ih nema previše, često se koriste i pilići. No, malo upozorenje – za izbjegavanje probavnih smetnji ponesite medicinski ugljen, reda radi, ali čini mi se kako su Marokanci našli savršen lijek za to – sve to zaliju čajem od metvice.

Ako ste propustili prethodne zanimljive 'crtice' našeg putopisca iz Marrakesha, možete ih pročitajte ovdje:

Pobjegnite od buke i strke u oazu mira

Krenite na putovanje kroz 'Božju zemlju'

Do čitanja sutra!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
ksw
NE PROPUSTI 21. VELJAČE!
VOYO logo
Još iz rubrike