Play ponuda

TREND HRANJENJA PASA I MAČAKA OVIME MOŽE IH UBITI: / Otkrivena prisutnost smrtonosnih bakterija u toj popularnoj namirnici

Image
Foto: Giphy

Vlasnici kućnih ljubimaca svojim psima i mačkama ne bi smjeli davati sirovo meso jer se u njemu kriju za njih potencijalno smrtonosne bakterije, upozoravaju stručnjaci.

12.1.2018.
22:05
Giphy
Play ponuda

U posljednje se vrijeme proširio trend zamjenjivanja suhe i konzervirane hrane za životinje prirodnim sirovim mesom nakon što su neki istaknuli da se životinje tako hrane u divljini te da zato imaju svježiji dah, manje alergija i sjajnije krzno. Međutim, novo istraživanje pokazalo je da sirovo meso u sebi može imati fatalne bakterije poput E. coli, salmonele i listerije. Istraživači kažu da su mačke već uginule nakon što su jele sirovo meso, a prijavljeni su i slučajevi gastroenteritisa u pasa.

Psi nisu vukovi

Vlasnici riskiraju neugodan proljev i povraćanje kod svojih ljubimaca čak i ako im dopuštaju da im ližu ruke nakon što su njima dirali sirovo meso. "Nije ih lako uvjeriti da ono što je prirodno nije uvijek i najbolje. Vlasnici misle kako je sirovo meso najbolje za njihovog ljubimca jer bi se tako hranio i da je sam u divljini, poput vuka. Ali mnogi ne razmišljaju da njihovi ljubimci nisu prepušteni sami sebi kao vukovi niti prođe nekoliko dana da ništa ne jedu poput vukova", kaže prof. Paul Overgaauw.

shimmer fallback
shimmer fallback

KAKO HRANITI PSA: Kalkulator hrane i neki savjeti koji će vam pomoći u odgoju sretnog kućnog ljubimca

Image
KAKO HRANITI PSA: /

Kalkulator hrane i neki savjeti koji će vam pomoći u odgoju sretnog kućnog ljubimca

Možete se i vi zaraziti

Stručnjake najviše zabrinjavaju bakterije u sirovom mesu, koje se kuhanjem ubijaju. Analizirali su 35 uzoraka sirova mesa i u njih 28 pronašli E. coli, listerija je bila prisutna u 17 uzoraka, a u njih devet je bila salmonela. Ove opasne bakterije lako prijeđu iz mesa na zdjelicu, šape i područje oko usta ljubimaca i ondje se razmnožavaju. "To može biti opasno i za vlasnike ako rukuju zaraženim mesom ili diraju životinju", upozorava Gudrun Ravetz, potpredsjednica Britanske udruge veterinara.

Veterinare zabrinjava i činjenica da ljudi sami kreiraju jelovnike za svoje ljubimce pa se često u njihovim zdjelicama nalaze riža i povrće. Upozoravaju kako je iznimno teško opskrbiti životinje svim potrebnim hranjivim tvarima ako ne kupujete prilagođenu hranu njima. Ta se hrana testira u laboratorijima i mnogo je sigurnija, piše Daily Mail.

Play ponuda
Play ponuda