Play ponuda

Stvari koje mogu biti kobne za vaše ljubimce

shimmer fallback

Čak i najboljim i najopreznijim vlasnicima pasa ili mačaka može se dogoditi da njihov ljubimac počini štetu koja mu može itekako nauditi.

15.11.2013.
15:46
Play ponuda

Acetaminofen

Nalazi se u lijekovima. Kod pasa može izavati oštećenje jetre. Mačke su još osjetljivije. One mogu postati anemične ili čak kobno završiti.

Baterije

Otrovne su i za pse i za mačke. Uzrokuju nastajanje čireva u usnoj šupljini, jednjaku i želucu.

Čokolada

Može uzrokovati napadaje pa čak i smrt vašeg ljubimca. Tamnije čokolade poput onih za pravljenje kolača su još opasnije za pse i mačke od mliječnih. I kakao može biti problematičan ukoliko ga jedu u većim količinama.

Deterdženti i omekšivači

Moge uzrokovati čireve u ustima, jednjaku i želucu kako kod pasa tako i kod mačaka.

Antifriz

Vašeg ljubimca mogao bi privući slatkast okus. Žličica antifriza za mačke i žlica za pse mogu izazvati zatajenje bubrega.

Gnojivo

Može sadržavati otrovne količine dušika, fosfora, kalija, željeza, cinka, herbicida i pesticida. Držite ljubimce podalje od tretiranih travnjaka. Naime, neki proizvodi koje nanosite na travnjak su opasni za šetnju prije nego li ga isperete vodom.

Grožđe, grožđice, ribizle

Čak i sok od grožđa u malim količinama može izazvati zatajenje bubrega u pasa.

Proizvodi za čišćenje

Osobito su opasni izbjeljivači i sredstva koja sadrže amonijak kao i sredstva za čišćenje WC školjke. Mogu uzrokovati gastrointestinalne čireve i druge probleme kod pasa i mačaka.

Insekticidi protiv buha i krpelja

Mogu uzrokovati probleme ako se ne koriste u skladu s uputama. Insekticidi koji su namijenjeni psima mogu izazvati ozbiljne toksičnosti kod mačaka, što dovodi do povraćanja, konvulzija i otežanog disanja. Proizvode namijenjene uništavanju štetočina u kući ne bi trebalo koristiti na kućnim ljubimcima.

Kužnjak

Poznat i pod nazivom đavolja truba, može izazvati nemir, hod kao da je ljubimac pijan i dišno zatajenje.

Kerozin i benzin

Uzrokuju slinjenje, pijani hod i otežano disanje kod pasa i mačaka. Ako sadrže antifriz još su opasniji.

Ljiljani

Dovode do zatajenja bubrega u mačaka. Određena vrsta može uzrokovati probleme srčanog ritma te smrt i kod pasa i mačaka.

Naftalin

Otrovan je i za pse i za mačke. Izaziva povraćanje, proljev, povećanu potrebu za tekućinom i mokrenjem te napadaje.

Lijekovi bez recepta

Primjerice, na bazi ibuprofena. Može izazvati teške čireve i anemiju te probleme s jetrom i bubrezima kod kućnih ljubimaca.

Luk, češnjak, poriluk i vlasac

Mogu biti otrovni za pse i mačke. Žvaču li ih ili progutaju ovi plodovi mogu izazvati anemiju i gastrointestinalne poremećaje.

Lijekovi na recept

Poput antidepresiva i lijekova za kardiovaskularne bolesti. Čak i mala doza može uzrokovati probleme.

Australijski orasi

Poznati i kao makadamija, mogu izazvati letargiju, povraćanje i teškoće s hodanjem u pasa.

Rodenticidi

Nalaze se u otrovima za miševe i štakore. Mogu sadržavati više različitih toksina koji imaju različite učinke na pse i mačke. Nekoliko uobičajenih sastojaka, kao što su varfarin i kumarin, može dovesti do zgrušavanja krvi i krvarenja.

Sago palme

Su jedan od brojnih otrovnih biljaka za pse i mačke. Gutanje može dovesti do povraćanja, proljeva i napadaja, kao i zatajenja jetre u pasa.

Duhan

Duhan je otrovan i za pse i za mačke. Malo nikotina može izazvati povraćanje, drhtanje, kolabiranje i smrt.

Sirovo tijesto

Opasno je jer se može proširiti u želucu, što može zaustaviti dotok krvi. Tada je potrebna hitna operacija. Kvasac u tijestu također može proizvesti alkohol što dovodi do napadaja i respiratornog zatajenja.

Veterinarski recepti

Liječi li veterinar primjerice artritis kod vašeg ljubimca, lijekovi su često s okusom mesa kako bi što bolje namamili psa. Uzimanje velikih količina može dovesti do želučanih čireva, zatajenja jetre ili bubrega.

Tekućine za stakala

Mogu sadržavati metanol ili etilen glikol. Gutanje metanola može uzrokovati nisku razinu šećera u krvi i pijani hod u pasa i mačaka.

Xylitol

Zaslađivač koji ne sadrži šećer i obično se nalazi u žvakaćim gumama, osvježivačima daha i pastama za zube. U pasa može dovesti do opasnih padova šećera u krvi i zatajenja jetre.

Vrtni proizvodi

Herbicida i gnojiva nikako nisu dobri za kućne ljubimce. Znakovi zdravstvenih problema će se razlikovati ovisno o sastojcima koji su im naudili.

Cink

Trovanje cinkom se dogodi kada psi i mačke pojedu metalni predmet ili novac. Može uzrokovati anemiju, kao i probleme s jetrom, bubrezima ili zatajenje srca.

Play ponuda
Play ponuda