Play ponuda

RIJEŠEN MISTERIJ: / Jeste li se ikada zapitali zašto nikada niste vidjeli mladunče goluba?

Image
Foto: /PIXSELL, Davor Puklavec

Malo koji grad, osobito na kontinentu, ne obiluje golubovima. Viđamo ih ljeti, viđamo i zimi. Ali nikad ne vidimo njihove ptiće.

18.11.2015.
12:25
/PIXSELL, Davor Puklavec
Play ponuda

U korijenu misterije je podrijetlo ptice. Golubovi koje viđamo u gradovima potekli su od njihovijh divljih predaka i nisu se previše promijenili. Sačuvali su većinu odlika, a jedna od njih je da pažljivo skrivaju svoja gnijezda i tako štite mlade. Neke vrste srodne gradskim golubovima i danas grade gnijezda u stijenama blizu mora, gdje je jako teško doprijeti do njih.

Image
NEMILOSRDNA PRIRODA: /

Brutalna borba štakora i goluba na ulicama New Yorka

Image
NEMILOSRDNA PRIRODA: /

Brutalna borba štakora i goluba na ulicama New Yorka

Prije čovjeka, odnosno gradova, golubovi su često pravili gnijezda duboko u pećinama, što ih je u jednom trenutku nagnalo na još veći oprez. Pojavom ljudi ptići su postali prava delikatesa i pretpovijesni čovjek je često tražio golubinja gnijezda u potrazi za jajima i mladuncima.

Gdje se skrivaju

S obzirom na to da danas golubovi u gradovima na raspolaganju nemaju niti pećine niti oštre i strme stijene snalaze se na druge načine. Nalaze sve zaklonjene ili prostore na kojima nitko ne boravi koje mogu naći. Gnijezda su im na mjestima poput napuštenih zgrada ili tornjeva crkava. Mali golubovi su uz sve ovo i jako stidljivi i oprezni, nikada se ne udaljavaju od svog gnijezda, a u njemu provode čak 40 dana, što je dvostruko dulje od većina ptica. Zlobnici bi rekli zato što nisu baš najugledniji.

shimmer fallback
shimmer fallback

"Bio je na mom prozoru, tiho sam prišao i malo “popričao” sa njim. Otišao sam i kada sam se vratio nekoliko sati kasnije nije ga bilo. Nadam se da je otišao sa roditeljima i da je u redu”, ispričao je jedan od rijetkih ispitanika BBC-a koji je imao sreću u prirodi sresti s ptićima goluba.

Telegraf.rs/Magazin.hr

Play ponuda
Play ponuda