Po cijeloj Dalmaciji pronose se od usta do usta priče o životu i
smrti usporedno s pričama o dobrim jelima i dobroj hrani. No
često se postavlja pitanje koja je razlika između
brancina i orade.
Orada i brancin dvije su ribe različitih obitelji, izgleda,
načina života.
Povezuje ih način lakog uzgoja i cijenjenost njihovog mesa.
Orada (Sparus aurata) pozlaćena u svom znanstvenom imenu sigurno
je jedna od najljepših i najukusnijih riba mnogima.
Brancin, lubin, smudut (Dicentrarchus labrax) riba je koja još
uvijek u sebi ima veliku dozu mističnosti. Sama njegova porodica
(moronidae) koja je tek nedavno odvojena u posebnu obitelj i
sadrži 6 svjetskih vrsta brancina.
Brancin je također morska riba, ali za razliku od orade je dosta
rasprostranjenija.
Velika je razlika i između brancina i orade koji rastu u
uzgoju i od onih koje rastu i hrane se slobodno, odnosno
od divljeg brancina i orade.
Analize su pokazale da razlika u sastavu, a time i u kvaliteti
ulovljene i uzgojene ribe postoji i kod orade i kod
brancina.
Razlika je ta da je riba kod uzgoja deblja i masnija.