Play ponuda

PSEĆA GRIPA: / Što učiniti da bi vaš četveronožni ljubimac ostao zdrav

Image
Foto: Thinkstock

Što učiniti ako vaš pas dobije gripu?

27.1.2018.
10:00
Thinkstock
Play ponuda

Vjerovali ili ne, ali psi mogu oboljeti od gripe. Znanstvenici s veterinarskog koledža Sveučilišta Cornell prikupljaju podatke o psećoj gripi. Samo u SAD-u je u posljednjih 45 dana potvrđeno preko 200 slučajeva, piše IFLScience.

Simptomi isti kao i kod ljudi

Dva soja virusa (H3N2 i H3N8) pronađenih kod pasa slični su onima pronađenih kod ljudi i rezultiraju istim simptomima, slabijom groznicom, kašljem, curenjem nosa, smanjenim apetitom i općim umorom. Mogu oboliti sve vrste pasa, bez obzira na pasminu ili starost. Za razliku od čovječje vrste, pseća gripa nije sezonska te se psi mogu razboliti bilo kada. Prenosi se kapljicama sline, kašljanjem, kihanjem, dodirivanjem njuške i lavežom.

Preporučuje se da vlasnici stave psa u karantenu ako posumnjaju na zarazu gripom a potrebna količina vremena ovisi o tipu virusa. Tako psi koji su se zarazili virusom H3N8 moraju ostati unutra tjedan dana, dok oni koji imaju H3N2 ne bi trebali izlaziti van čak tri tjedna.

Pseća gripa nije pretjerano opasna, ali nije ni potpuno bezopasna - manje od 10% zaraženih pasa umre od gripe, virus može kompromitirati imunosustav i normalni rad pluća, posebno ako pas zatim dođe u kontakt s bakterijskom upalom pluća. Baš kao i u slučaju ljudi, važno je pustiti psa da se odmori, opusti i povrati snagu.

Cijepljenje samo ako je nužno

ALTERNATIVA EUTANAZIJI: Teško bolesni psi ne trebaju biti osuđeni na smrt, pronađen je lijek u alternativnoj medicini

Image
ALTERNATIVA EUTANAZIJI: /

Teško bolesni psi ne trebaju biti osuđeni na smrt, pronađen je lijek u alternativnoj medicini

Image
ALTERNATIVA EUTANAZIJI: /

Teško bolesni psi ne trebaju biti osuđeni na smrt, pronađen je lijek u alternativnoj medicini

Pse se može i cijepiti protiv gripe, no to se preporučuje samo onima za koje postoji velik rizik dolasak u kontakt s gripom, poput pasa u skloništima.

Iako se zove pseća gripa, može preći i na mačke, pa se preporučuje vlasnicima mačaka da i kod njih pripaze na simptome. S druge strane, ne postoje gotovo nikakve šanse da se pas zarazi ljudskom gripom.

Play ponuda
Play ponuda