Play ponuda

PASMINE PASA ZA STAN: / Maleni, ne linjaju se i nemaju svoj vonj

Image
Foto: Pexels

Imati kućnog ljubimca predivna je stvar, no to ponekad može biti komplicirano ako živite u malom stanu.

19.8.2017.
13:00
Pexels
Play ponuda

Alergija na pseću ili mačju dlaku dosta je česta pojava, pa se sve više traže psi koji su hipoalergeni, to jest, oni čija dlaka ne izaziva alergijske reakcije. Mnogi stručnjaci kažu kako ne postoji hipoalergena životnja jer alergen nije dlaka, već protein koji se izlučuje iz pseće kože. Tako ga neki psi luče manje i time su odlične pasmine pasa za stan ako se borite s alergijama.

Image

Najčešće alergije kod djece: Prevencija, liječenje i kako ublažiti najgore simptome

Image

Najčešće alergije kod djece: Prevencija, liječenje i kako ublažiti najgore simptome

Prije nego što krenete u nabavku isključivo psa koji se smatra hiperalergenim, uzmite u obzir da se alergeni nalaze na dlaki ali i u ostalim česticama u zraku kao što je prašina i dim cigarete. Bez obzira na to na kojeg se ljubimca odlučili, održavajte zrak u kući i stanu čistima.

Biti zatvoren u stanu za velikog psa može biti prava noćna mora, a dokazano je kako neke pasmine mogu doživjeti depresiju ako se ne istrčavaju dovoljno. Osim toga, velikim i srednjim psima potrebno je dvorište i puno kretanja kako bi i dalje održali zdravlje organizma i kosti.

Pronašli smo nekoliko pasmina koje su malene, ne pada im dlaka i nemaju poseban vonj pa će kao takve biti idealne pasmine pasa za stan.

Jokširski terijer

Ovo je malen pas ali mu je velik karakter. Dlaka mu je duga i raskošna ali unatoč tome malo se linja. Zahtjeva redovno čišćenje i četkanje. Ovi psi su dosta teritorijalni što znači da će dosta lajati i reagirati na nepoznate zvukove i osobe. Društveni su, razigrani i ne treba im puno prostora. Svakodnevna šetnja za njih će biti sasvim dovoljno kretanja u danu.

shimmer fallback
shimmer fallback

Jazavčari

Velike i duge uši, a kratko i dugo tijelo glavne su karakteristike ovog psa. Inteligentni su i umiljati. Mogu biti kratkodlaki, oštrodlaki i dugodlaki. Dugodlaki jazavčari zahtijevaju svakodnevno četkanje jer se pomalo linjaju, dok su druga dva tipa odlične pasmine za stan. Dobri su čuvari i nepovjerljivi su prema strancima. Ovi psi ne vole kada ih se navlači, tako da nisu najbolji s djecom, pa ako se odlučite za ovu pasminu, pripazite s kim će se družiti.

shimmer fallback
shimmer fallback

Pudlica

Pudlice su poznate po svom kraljevskom držanju i stavu. Osim toga odlična je pasmina psa za stan jer se gotovo uopće ne linjaju. Dlaka im je kovrčava, gusta i sjajna. Bez obzira na to što se ne linjaju, potrebno ih je stalno održavati pa je svakodnevno četkanje neophodno. Mnogi vlasnici se odluče za šišanje jer time olakšavaju sebi i psu. Pravi su psi čuvari pa bi također mogli mnogo lajati. Ako ih dobro dresirate biti će vam privržene.

shimmer fallback
shimmer fallback

Shih Tzu

Ovi preslatki psi dolaze iz Tibeta i poznati su po svojoj svilenoj dlaci. Iako je dugačka i tanka, ona skoro uopće ne ispada. Krzno im se sastoji od dlake i poddlake, tako da je svakodnevna briga i četkanje ove pasmine za stan nužno. Dlaka bi im se u suprotnom mogla zapetljati. Mnogi vlasnici se i kod ovih pasa odlučuju na šišanje kako bi si olakšali posao, ali uzmite u obzir da im dlaka jako brzo raste. Ovi psi karakterom su slični pekinezerima, što znači da su često teritorijalni, ljubomorni i vole biti dominantni. Ako im posvetite dosta pažnje pri dresuri, takvo se ponašanje ne bi trebalo pojaviti. Ovi psi su osim toga dosta razigrani i energični, ali i nježni.

shimmer fallback
shimmer fallback

Patuljasti šnaucer

Patuljasti šnauceri spadaju u red zdravih, čvrstih i izdržljivih pasa. Stabilni su i pouzdani, a i pravi su čuvari i često služe za zaštitu imovine i ljudi. Oni su vrlo inteligentni psi, a mogu se hvaliti i svojom hrabrošću. Ovi psi znaju što žele, lukavi su, ali jako vole svog vlasnika i spremni su mu puno pružiti. Njega dlake ovih pasa je potrebna barem 3 puta tjedno, ali dlaka im ne opada jako, te ovi psi nemaju izražen pseći vonj.

shimmer fallback
shimmer fallback

Boston terijer

Narav ovog psa jako je blaga, umiljata i druželjubiva. Ovi psi postaju sve popularija pasmina pasa za stan. Dlaka im je vrlo kratka, laka za održavanje, a linjanja gotovo nema. Kao niti patuljasti šnauceri, nemaju izražen vonj pa su odlični za držanje u stanu. Vole biti s ljudima, a posebno s djecom. Tihi su i rijetko laju.

shimmer fallback
shimmer fallback

Maltezeri

Maltezeri imaju dugu i svilenkastu dlaku ali se skoro uopće ne linjaju. Najčešće se vlasnici odlučuju za šišanje. Dlaka im se u slučaju nebrige može jako zapetljati što je teško isprati, isčešljati i ošišati. Vrlo su inteligentni ali i tvrdoglavi. Dosta su dominantni ako ih ne odgojite dobro. Oprezni su prema drugim psima, čak i onima većima od njih, tako da je potrebno dobro ih socijalizirati dok su još štenad.

shimmer fallback
shimmer fallback

Zapadnoškodski bijeli terijer

Ovi terijeri nazivaju se i westie terijeri, a poznati su po svom bijelom dvojslojnom krznu. Dlaka im je glatka i čvrsta radi čega su dobro otporni na niske temperature. Linjanja gotovo da nema, tako da se kod njih ne morate brinuti o dlakama na namještaju. Potrebno je svakodnevno četkanje. Ovi psi su veseli, energični i pravi lovci. Bez obzira na to što su maleni, biti će vam vrlo zahvalni ako ih izvedete van u prirodu da mogu slobodno trčati.

shimmer fallback
shimmer fallback

Kovrčavi bišon

Sve češća pasmina pasa za stan osvojila je ljude svojim debelim krznom radi kojeg podsjećaju na plišane igračke. Ove pse treba češljati svakog dana, a biti će mu potrebno i šišanje. Ako nemate vremena za održavanje ovog psa sami, pripremite se potrošiti dosta novaca na profesionalne tretmane. Dlaka mu raste brzo, kovrčava je i ne linja se. Umiljati su, vjerni i vole suživot s ljudima.

shimmer fallback
shimmer fallback

Ako niste spremni na obaveze, nemojte uzimati psa

Radilo se o velikom ili malom psu, s puno ili malo dlake, svakome je potrebno mnogo pažnje, dresure i ljubavi. Nemojte zaboraviti da su psi prije svega obaveza i treba puno raditi s njima, koje god pasmine bili. Ako niste spremni na to, nemojte uzimati psa. Bit će vam najbolji prijatelji do kraja života, ali morate i vi njima puno pružiti.

Play ponuda
Play ponuda