Play ponuda

Pas je postao 'nestaško' jer mu fali fizičke aktivnosti

shimmer fallback

Imamo bigla starog osam mjeseci koji nam je jako drag. U dvorištu ima svoj boks u kojemu je preko noći, a preko dana je slobodan u dvorištu. Svi ga jako volimo i do sada nismo imali problema s njim

29.1.2012.
12:15
Play ponuda

Kupili smo bigla jer smo mislili da će biti miran i dobar, ali naš je izgleda poseban. Pokušali smo mu zabraniti da radi te stvari, ali on kao da nas nije shvatio ozbiljno. Trebamo li biti oštriji prema njemu? Što da radimo?

Gonič je frustriran ako se ne kreće dovoljno

Bigl je dobroćudan pas i u posljednje vrijeme dosta čest u našim gradovima. Njegova ugodna i vesela narav, te lijep izgled, pridonijeli su popularnosti pasmine. Ali, nažalost, prečesto se zaboravlja njegova primarna namjena. On je nastao zbog potreba engleskih lovaca, prvenstveno zbog lova na zečeve. Premda se većina biglova već dugo ne koristi u lovu, njegovi nagoni su i dalje jaki.

U svome pismu niste naveli možda najbitnije za vašega psa: Koliko mu fizičke aktivnosti dajete svakoga dana? Jedan gonič koji ne zadovoljava svoju potrebu za kretanjem, ostaje frustriran i čini što god može da izbaci nakupljenu napetost. Trganje kućice, žice, kopanje rupa, samo su neki od pokazatelja zanemarenosti njegovih potreba.

Oštrijim pristupom pogoršat ćete situaciju

Budete li oštriji prema njemu samo ćete pogoršati situaciju. Pas će, osim što je frustriran, zbog nedostatka fizičke aktivnosti, postati uplašen nerazumljivim ljudskim postupcima.

Često se može čuti od vlasnika lovačkih pasa koji se ne koriste u lovu, da su im psi bili nestašni dok su bili mladi, da su činili slične stvari, ali da se smire s odrastanjem. Nažalost, prečesto je to samo loš izgovor vlasnika za neprimjerenu skrb oko takvih pasa. Umjesto da im vlasnici priušte redovite fizičke aktivnosti, neprestano im kupuju nove igračke, hrane ih najskupljom hranom, a sve da bi opravdali sami sebe.

Takvi psi postaju pretili i frustrirani, te ih se vrlo rijetko može vidjeti kako slobodno trče, jer vlasnici nisu sigurni bi li im se vratili na poziv. Zbog neistrošene energije psi počinju vući na povodcu, a vlasnici im onda kupuju davilice čime samo pogoršavaju stvar. Pošto su i vlasnici već frustrirani neprestanom željom psa da potrči, postaju grubi i psu nerazumljivi. I tako od jedne drage i dobre životinje nastaje nesretna, ponekada čak toliko da postane svoja suprotnost, uplašena i agresivna životinja.

Izbor pasmine jako je važan

Prilikom odabira pasmine potrebno je što objektivnije sagledati svoje mogućnosti držanja psa, svoje osobine i način života. Pas kojega smo odabrali ovisi isključivo o nama i zato moramo biti pošteni prema njemu, moramo zadovoljiti sve njegove potrebe.

U vašem slučaju to je prije svega fizička aktivnost. Zato, počnite odmah. Otiđite s psom u prirodu i aktivno provodite vrijeme s njim. Koristite njegove nagone tako da i vama bude zabavno druženje, ali i da postižete bolji odnos s vašim psom. Vježbajte traganje za vašim predmetima, donošenje predmeta, pronalaženje osoba.

Koristeći njegove nagone u takvim aktivnostima, pas neće juriti za divljači, a odnos s vama će postajati sve bolji. Problemi koje trenutno imate s njim, potpuno će nestati, a razvit će se ispravan odnos povjerenja i poštovanja.

Odgovorio: Denis Prtenjača, Klub za obuku pasa Rijeka

Play ponuda
Play ponuda