Play ponuda

PAS I VUK SLIČNIJI SU NEGO ŠTO MISLITE: / Ako jednog volite, a drugog mrzite, sami sebi skačete u usta

Image
Foto: Giphy

Znanstvenici ističu da negativne predodžbe o vuku nisu uvijek opravdane jer je upravo kooperativna vučja narav otvorila put pripitomljavanju životinje i pretvaranju u vjernog čovjekova prijatelja

15.3.2019.
11:05
Giphy
Play ponuda

Vukovi predvode, a psi slijede - no obje su vrste podjednako sposobne surađivati s ljudima, prema istraživanju koje dodaje novi obrat u priči kako su jedni pripitomljeni, a drugi nisu, prenosi BBC. Psi duguju svoju kooperativnu prirodu vukovima, pokazuje istraživanje provedeno na vučićima odraslima uz ljude.

shimmer fallback
shimmer fallback

Jednako dobri

Tijekom procesa pripitomljavanja, oni koji su bili poslušniji i podložniji ljudima odabirani su za daljnji uzgoj zbog čega su danas bolji kućni ljubimci, navodi se u radu objavljenom u časopisu Scientific Reports.

Image
NISTE VIDJELI NIŠTA SLIČNO: /

Ovaj čovjek ima posebnu vezu s vukovima, nevjerojatno kako reagiraju na njega

Sivi vukovi u znanstvenom centru za vukove u Beču bili su jednako dobri, kao i psi, u obavljanju zadatka s trenerom koji se sastoji od povlačenja konopca s posudom za hranu pri čemu je pas ili vuk držao jedan kraj konopca, a čovjek drugi.

shimmer fallback
shimmer fallback

Zanimljiva razlika

No, za razliku od pasa obuhvaćenih istraživanjem, vukovi su bili spremni i na vlastite taktike uključujući krađu konopca od trenera. Friederike Range iz instituta Konrad Lorenz Sveučilišta Vetmeduni u Beču kaže: "Pokazuje se da su vukovi skloniji preuzeti vodstvo i započeti nešto, dok su veći izgledi da psi pričekaju i gledaju što će njihov ljudski partner učiniti i potom to slijede".

Prije oko 30.000 godina vukovi su se približili ljudskim nastambama u potrazi za otpacima hrane. Nakon toga, slijedio je proces njihova pripitomljavanja i selektivnog uzgoja kako bi se izmijenilo vučje ponašanje i geni i pretvorilo ih u današnje pse.

Play ponuda
Play ponuda