PRIRODA I KARAKTER HRTOVA / Pas hrt: sve karakteristike i osobine hrtova

Image
Foto: Pixabay

Hrt je pas koji pripada skupini prvih pasa. Danas razlikujemo preko pedesetak vrsta hrtova, a mi vam donosimo popis i karakteristike najpopularnijih.

9.3.2017.
10:42
Pixabay
VOYO logo

Mnogi smatraju da je hrt poseban pas, a svojim gracioznim držanjem i elegantnim izgledom privlači uzgajivače diljem svijeta. No, njihova životna priča nije najsretnija. Naime, često se koriste u svrhe utrka zbog čega su iscrpljeni, izgladnjeni i preopterećeni. Godinama im se pokušava pomoći kako bi postali isključivo kućni ljubimci, a prestali biti psi za zaradu.

Izgled i karakteristike

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njihov izgled je zaista specifičan. Dlaka im može biti kratka, poluduga i duga, ovisno o određenoj pasmini. Što se tiče same boje njihove dlake, hrtovi najčešće dolaze u kombinacijama crne, bijele, žutkaste, smeđe te sivkaste. Vrlo su visoki, pa tako mužjaci mogu narasti i do 90 centimetara. Životni vijek im je nešto kraći nego kod većine pasa, od sedam do deset godina.

Danas postoji više od pedesetak različitih pasmina hrtova, a većina iz potječe s afričkog, azijskog i mediteranskog područja. Ovi su se psi ubrzo proširili po cijelom svijetu pa ih možemo naći gotovo svugdje. Izdvojili smo nekoliko trenutno najpopularnijih pasmina hrtova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najpoznatije pasmine

Irski vučji hrt pasmina je koja se od samog početka koristila isključivo za lov. Važno je naglasiti da se irski hrt ističe po tome što se prilikom lova mnogo više oslonjava na vid i sluh nego na njuh, kao što je to običaj kod drugih vrsta pasa. Ove pasmine pripadaju skupini najvećih pasa zbog čega su pogodniji za držanje u dvorištu, a nikako u malom stanu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Škotski jelenji hrt pripada najstarijim pasminama, a također se na samom početku koristio za lov na divlje životinje. Zbog svoje nevjerojatne brzine nažalost često sudjeluje u utrkama hrtova. Inače je blage i mirne naravi, a nije agresivan zbog čega je idealan kao kućni ljubimac. Dobro se slaže i s malom djelom te nepoznatim ljudima. Svoju agresivnost pokazat će samo ako se osjeti ugrožen, što se zaista događa vrlo rijetko.

Ruski hrt je, kao što mu i samo ime govori, porijeklom iz Rusije. Baš kao i sve ostale pasmine, on se također upotrebljavao za lov na divljač. Vrlo je dobroćudan, odan i vjeran svome gospodaru, ali pomalo je distanciran pa ne voli pretjerana druženja. Većinu vremena voli provoditi sam pa nije idealan ljubimac za obitelji s malom djecom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Afganistanski hrt posebno je cijenjena pasmina hrtova. Ono po čemu je karakterističan je njegova duga, svilenkasta dlaka koja svakom svojom pojavom izaziva divljenje. Zbog njegove specifične ljepote mnogi ga uzgajivači odabiru za izložbe pasa. U prošlosti je bio namijenjen lovu na sve vrste divljači, naročito vukove od kojih je, kao prva pasmina, i potekao.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo