Play ponuda

OD COVIDA-19 UGINUO PRVI PAS! / Jedan jako čudan detalj u njegovoj smrti bit će ključan za daljnje istraživanje

Image
Foto: shutterstock

Obitelj se požalila na činjenicu da baš nitko nije pokazivao interes za Buddyjevu smrt, kao ni za proučavanje uloge koju je COVID-19 imao u tome

30.7.2020.
15:09
shutterstock
Play ponuda

Obitelj iz američkoga Staten Islanda opisala je posljednje dane svojega psa, prvoga psećeg ljubimca u SAD-u koji je bio pozitivan na testu za COVID-19, u ekskluzivnome intervjuu za National Geographic.

Mahoneysi kažu kako je Buddy, njihov šestogodišnji njemački ovčar, počeo imati problema s disanjem sredinom travnja. Na sam Uskrs, Robert Mahoney dobio je poziv koji mu je potvrdio da je njegov ljubimac pozitivan na koronavirus.

Tjednima su ga mučili simptomi, a za to vrijeme Buddy je razvio gustu sluz u nosu i počeo teško disati. Obitelj kaže kako je o virusu u životinja bilo malo poznato, a toliko je odgovora bilo usmjereno na spašavanje ljudskih života da je bilo teško testirati Buddyja.

Pogoršavalo mu se i nakon izlječenja

Dok su tražili veterinara koji će ga testirati na COVID-19, Buddyjevo se stanje nastavilo pogoršavati. Kažu da je smršavio i postao letargičan. Stavili su ga na antibiotike, a kasnije su druge pretrage otkrile da pas ima šum srca.

Ispitan je i drugi obiteljski pas, 10-mjesečni njemački ovčar po imenu Duke. Njegovi su rezultati bili negativni. Dodatna ispitivanja samo pet dana poslije pokazala su da virus više nije u Buddyjevu organizmu, iako je imao antitijela, što je značilo da je uistinu prebolio virus.

Ipak, i nakon dijagnoze, psu se nastavilo pogoršavati. Mahoneysi kažu kako se svaka dva tjedna pojavljivao novi problem; više nije mogao kontrolirati mokraćni mjehur, a mokraća mu je bila krvava, disanje mu je postajalo mnogo teže, a tada je razvio i probleme s hodanjem.

Ujutro, 11. srpnja, Allison Mahoney zatekla je Buddyja u kuhinji kako povraća zgrušanu krv. Vlasnici su ga odmah odvezli veterinaru te donijeli odluku da ga eutanaziraju. Novo istraživanje krvi na dan kada je Buddy eutanaziran pokazalo je da je najvjerojatnije imao limfom, vrstu raka.

Premalo se zna o bolesti kod pasa

Obitelj se požalila na činjenicu da baš nitko nije pokazivao interes za Buddyjevu smrt, kao ni za proučavanje uloge koju je COVID-19 imao u tome, s obzirom na to koliko je slučajeva potvrđeno kod životinja.

National Geographic također ističe kako Buddyjeva smrt naglašava činjenicu da izvještavanje o testiranju na životinjama nije obvezno i ​​da se ne dijeli naširoko, stoga trenutačno nema dovoljno podataka da se zna jesu li i životinje s prethodno postojećim uvjetima pod većim rizikom da se zaraze virusom, kao što je to slučaj kod ljudi.

Mahoneysi kažu kako su sigurni da je liječnički tim u Bay Streetu dao sve od sebe kako bi spasio Buddyja. "Mislim da i oni uče. Sve su pokušaji i pogreške. I pokušali su nam pomoći na najbolji mogući način", rekla je Allison za National Geographic.

Mahoneysi su odlučili kremirati svojega ljubimca, a nadaju se da će ovoga tjedna pokupiti njegov pepeo.

Play ponuda
Play ponuda