OPREZ! / Pojavila se neočekivana opasnost od antigenskih testova i posebno se tiče vlasnika ljubimaca

Image

Koliko su antigenski testovi opasni za pse ovisi o njihovoj veličini, no otopina sadži spoj koji u velikim količinama može biti smrtonosan

25.1.2022.
23:05
VOYO logo

Australski volonteri koji dežuraju na liniji za pomoć za borbu protiv životinjskih otrova izdali su obavijest nakon što velikog porasta poziva od vlasnika pasa čiji su kućni ljubimci nenamjerno konzumirali tekućinu korištenu u korištenu testovima. Napominju da je tekuća otopina sadržavala natrijev azid, kemikaliju koja može biti fatalna za pse ako se konzumira u velikim količinama.

Image
VAŽNO OTKRIĆE /

Ima li nešto što oni ne mogu? Psi tragači mogu raspoznati koronavirus među 15 drugih patogena

Image
VAŽNO OTKRIĆE /

Ima li nešto što oni ne mogu? Psi tragači mogu raspoznati koronavirus među 15 drugih patogena

Dobrotvorna organizacija, koja pomaže vlasnicima kućnih ljubimaca u Australiji i Novom Zelandu da dobiju hitan savjet ako su zabrinuti da su njihove životinje progutale nešto štetno, objavila je upozorenje u objavi na Facebooku, tražeći od svojih fanoca da prošire vijest kako bi osigurali da se testove drži na sigurnom i van dohvata pasa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglašavaju je da je natrijev azid, koji se koristi kao konzervans, u testovima pronađen samo u vrlo niskim razinama i stoga nije vjerojatno da će uzrokovati štetu ako se proguta samo u malim količinama, ali je upozorio da bi vjerojatno imao različit utjecaj na različite psi ovisno o njihovoj veličini i količini koju su unijeli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povećani broj poziva

'Stvarni rizik od trovanja u svakom pojedinačnom slučaju ovisit će o količini unesenog natrijevog azida i težini uključene životinje', napisala je linija za pomoć za otrove životinja objašnjavajući da 'vrlo male životinje ili one životinje koje pojedu veći broj bočica moglei biti u opasnosti od trovanja'.

Nije jasno jesu li postojali izvještaji o psima koji su uginuli nakon gutanja tekućine, ali telefonska linija za pomoć je rekla da predviđa da će pozivi o tom problemu 'nastaviti rasti' jer je Australija pojačala implementaciju brzih testova kao dio mjera koje pokušavaju usporiti širenje omikronske varijante.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo