Morski rakovi su morske životinje, a veličinom variraju od rakova promjera 0,1 milimetar do primjerice japanske goleme rakovice kojoj su noge dulje od 1,5 metara.
Tijelo morskog raka je člankovito, izgrađeno od većeg broja kolutića, među koji se razlikuju kolutići zatka, glave i prsa. Imaju dva para ticala pomoću koji se kreću, ali ih istovremeno koriste kao osjetilne organe.
Tijelo morskog raka je zaštićeno hitinskim oklopom koji čini jak vanjski kostur. Neki od morskih rakova su jastog, hlap, škamp i račići.
Meso morskog raka sadrži oko 18% posto proteina, malo zasićenih masnih kiselina te mnoštvo omega-3 kiselina koje snižavaju kolesterol.
Morski rakovi pripremaju se tako da se kuhaju živi, pri čemu su iznimka zamrznuti rakovi. Prosječno kuhanje raka traje oko 20 minuta, ovisno o veličini, a rak je kuhan kada promijeni boju.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!