Ribe i morski svijet / Kapica prugasta školjka lijepoga izgleda

Image
Foto: www.pixabay.com

Kapica prugasta je morska školjka zanimljivog i lijepog izgleda, ali i neobičnog ponašanja, provjerite u nastavku zašto to mislimo o kapici prugastoj

24.8.2018.
17:31
www.pixabay.com
VOYO logo

Vjerojatno ste na moru često pronalazili školjke koje imaju pruge, posebno ako ste boravili na dijelu Jadrana sa pješčanim plažama. To su razne srčanke, iz porodice su Cardiidae.

Najvjerojatnije ste naletjeli upravo na kapicu prugastu (lat.Acanthocardia tuberculata), ili Carduim tuberculatum što je još stariji naziv ove vrste školjki. Inače, kapica prugasta je vrlo pokretljiva školjka i jestiva je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivost ove školjke je da je vrlo "živahna", pa možemo reći da ju je zanimljivije i ljepše promatrati nego jesti. Nije česta na stolovima ali je ipak koriste za ukusna jela.

Mnogi je skupljaju kao ukras ili suvenir jer ima dvije prekrasne polutke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: www.pixabay.com

kapica prugasta

Kapica prugasta ima ogroman narančasti jezik koji drži sklupčan unutar školjke. Pomoću tog jezika ona se kreće i hrani. Netko je upravo zbog tog jezika ne voli vidjeti.

Na morskom dnu, ako je mirna, kapica prugasta otvara svoja "usta" - dvije polutke školjke, i čeka plijen da joj sam uleti ili ga pak dohvati jezikom i zatvori unutar školjke dok ga ne pojede. Kada je u opasnosti, uvijek je čvrsto stisnuta i zatvorena te ukopana u pijesak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako vam se posrećilo da ste je izvukli vani sigurno ste uživali u njezinom "plesu". Kapica prugasta kada je izvučete na suho, počinje svoj "ples" po obali. Morate se blago odmaknuti i umiriti te je promatrati. Kapica prugasta će nakon nekog vremena lagano početi otvarati svoje polutke, kao da viri iznutra, a onda kada je sigurna da nema opasnosti izbacit će svoj ogromni, narančasti, zmijoliki jezik te se njime brzo odgurivati u smjeru mora. 

U nekoliko "koraka" će pronaći more, ako je u tome ne spriječite i ne prepadnete ju. Tada će kapica prugasta toliko čvrsto zatvoriti svoju žilavu čeljust da je više nećete moći otvoriti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kapica prugasta vrlo je lijepa školjka pa mnogi vole skupljati njezine ljuske i čuvati ih kao ukras i uspomenu.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo