Riba svežder /

Cipal riba - jeftinija varijanta brancina

Ova riba važan je izvor prehrane na Mediteranu, a razlikujemo 75 vrsta

13.7.2017.
12:08
VOYO logo

Cipal riba je morska riba debljeg tijela i plosnate glave koja naraste do 70cm. Živi  u jatima uz niske obale gdje ima mnogo algi i mulja. Cipal riba živi po cijelom svijetu, u obalnim tropskim ili umjerenim vodama, a neke vrste se mogu pronaći u slatkim vodama. U Jadranskom moru  živi šest vrsti ove ribe, a to su glavaš, balavac, zlatac, dugaš, plutaš i putnik. 

Cipal ribu mnogi izbjegavaju zbog karakteričnog okusa koji podsjeća na "mulj" i činjenice da je riječ o svežderu koji voli boraviti u prljavim vodama luka i kanalizacijske ispuste. Iz tog razloga i niske potražnje nema ga u uzgajalištima, pa je cipal riba dostupna, jeftina riba čija je cijena do 30 kn za kilogram.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cipal riba obiluje bjelančevinama i aminokiselinama, te ima manji udio nezasićenih masnih kiselina, a meso cipal ribe obiluje blokovima mišićnih vlakana te je lako probavljivo.

Meso cipal ribe se često uspoređuje s mesom brancina. Ono je bijelo, mekano i ukusno, s laganim okusom zemlje. Okusa zemlje kod cipal ribe riješit ćete se ukoliko prilikom prženja ili pečenja dodate papar ili maslac u utrobu ribe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo