Play ponuda

AKO SE PAS OBLIZUJE PRED VAMA, ZAPITAJTE SE KAKVE STE VOLJE: / Stručnjaci kažu da je to signal koji morate ozbiljno shvatiti

Image
Foto: Giphy

Oni možda nemaju sposobnost razgovarati ljudskim jezikom, ali tisuće godina pripitomljavanja rezultirale su razvojem određenih signala kojima psi komuniciraju s ljudima.

29.11.2017.
12:46
Giphy
Play ponuda

Kada se suoče s ljutitim licem, psi su skloni oblizivati se kao odgovor na ljutnju "sugovornika" - i to će se prije dogoditi u komunikaciji s ljudima nego s drugim psima, pokazuje istraživanje. Istraživači životinjskog ponašanja smatraju da bi to moglo biti povezano sa psećom percepcijom ljudskih osjećaja.

Dok se lizanje usta često povezuje s prisutnošću hrane ili osjećajem nesigurnosti, nova studija ističe kako to također može djelovati kao signal. U istraživanju koje su proveli istraživači iz Velike Britanije i Brazila, psima su pokazali dva izraza lica (jedan pozitivan i jedan negativan, ali iste osobe) te su ih izložili pozitivnim i negativnim zvukovima.

Nekad su slike ili zvukovi uključivali ljude, a nekad pse. Uglavnom, istraživači su otkrili da psi reagiraju na ljutita ljudska lica lizanjem usana.

Image
ŠTO VAM PAS ŽELI REĆI? /

Naučite razumjeti tajne znakove koje vam šalje, ovo je 16 najčešćih

Image
TAJNI ZNAKOVI: /

10 načina na koje vam pas pokazuje da vas beskrajno voli

Image
TAJNI ZNAKOVI: /

10 načina na koje vam pas pokazuje da vas beskrajno voli

"Oblizivali su se potaknuti isključivo vizualnim podražajima (izrazima lica). Uočili smo također i utjecaj različitih vrsta - psi su tako reagirali češće u prisutnosti ljudi nego drugih pripadnika svoje vrste", kaže autorica studije Natalia Albuquerque.

Prema istraživačima, ovo ponašanje moglo bi biti stečeno pripitomljavanjem. Nekoliko nedavnih istraživanja pokazalo je da psi mogu imati funkcionalno razumijevanje emocionalnih informacija. Na primjer, studija koja je objavljena prošlog mjeseca, otkrila je da psi stvarno koriste svoje mladunce kako bi raznježili vlasnika.

Kao što mnogi vlasnici pasa znaju, kućni ljubimci će podići obrve kad znaju da ih se gleda kako bi im oči izgledale veće. Stručnjaci sada kažu da novi nalazi dodatno podupiru ideju emocionalne komunikacije između pasa i ljudi. Nova studija također bi nam mogla pomoći da bolje razumijemo pseći "emocionalni svijet", piše Daily Mail.

Play ponuda
Play ponuda