Play ponuda

Vježbajte manje, a izgledajte kao 'zmaj'

shimmer fallback

Iskombinirajte dvije vrste vježbanja: kardio i snage u jednoj vježbi, te prije završite s 'poslom' u teretani.

7.10.2014.
9:35
Play ponuda

Podizanje girija neće samo 'napumpati' vaše bicepse, nego vježbanje s njima može toliko povećati vaš puls da se može računati kao kardio vježba, ako ćemo suditi prema novom istraživanju objavljenom u znantvenom časopisu o snazi i kondiciji.

Znanstvenici su ispitivali vježbače koji su 'obavili' dva seta vježbi, ali na različite načine: 30 minutno vježbanje s girijama te sat i pol umjerenog hoda na traci za trčanje.

Prije vježbi s girijama, sudionici ispitivanja su naučili ispravan način vježbanja (što je itekako važno kako bi se izbjegle povrede): girije je trebalo povući naprijed-natrag između nogu u polučučnju, kralježnica je morala ostati ravna, ruke ispružene, a disanje je moralo dolaziti iz prsa.

Kad su to naučili, uslijedila su tri seta vježba u kojima se girije trebalo 10 puta pomicati naprijed-nazad, nakon čega je uslijedilo 10 vježbi s girijama poznatih kao sumo podizanja. Svaki set trajao je po 10 minuta, nakon čega bi uslijedila trominutna pauza.

Na kraju se pokazalo da su dvije vježbe rezultirale sličnom potrošnjom kalorija i 'konzumacijom' kisika dovoljno visokom da bude kao preporučena doza aerobnog fitnessa, iako su sudionici postigli bolje rezultate u kardio pogledu, kad su vježbali s girijama. To dokazuje da, uz to što su vježbe s girijama očito sjajne vježbe snage, one predstavljaju i vrlo dobar oblik kardio vježbi.

Play ponuda
Play ponuda