NIJE KRIV PLASTIČAR / Bake i djedovi bili su puno ljepši od nas? Stručnjak analizirao stare fotografije i upozorio: 'Ove navike poružnjuju'

Image

Prosječno lice osobe postaje sve više nepovoljno pogođeno modernom prehranom, obrascima spavanja i onečišćenjima, ali ključno je ipak nešto drugo

1.8.2023.
9:40
Play logo

Dovoljan je pogled na školske fotografije roditelja ili djedova i baka i postaje prilično očito da lica današnjih ljudi postaju sve manje privlačna. Shafee Hassan, osnivač konzultantske tvrtke za estetiku lica QOVES, objasnio je fenomen.

Hassan objašnjava u opisu videa objavljenog na TikToku: "Prosječno lice osobe postaje sve više nepovoljno pogođeno modernom prehranom, obrascima spavanja, onečišćenjima i orofacijalnim navikama, što stvara veću nejednakost između 'privlačnih' i 'manje privlačnih' ljudi."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Videozapis, koji je pregledan 3,2 milijuna puta i ima 333.100 "lajkova", počinje pitanjem jeste li se ikada zapitali zašto su tinejdžeri iz 1950-ih izgledali "toliko starije" od tinejdžera danas, što znači da su prije tinejdžeri izgledali zrelije s izraženijim crtama lica.

Izraženija čeljust definira lice

"Postoji nekoliko teorija o tome zašto je to tako, ali ona koja ima najviše intuitivnog smisla, barem meni, predstavljena je u Contemporary Orthodontics od ortodonta Williama Proffita i kolega, koristeći ono što se naziva funkcionalnom matricom hipoteze", rekao je. Jednostavnim riječima objasnio je da funkcionalna matrica hipoteza znači da "razvoj lica ovisi o silama koje nanosite na njega, za gornju i donju čeljust", što obično definira "privlačno ili zgodno" lice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Hassan nastavlja govoreći da jezik ili "druge sile" mogu gurnuti čeljust prema dolje ili prema van i da će nova kost rasti odnosno popuniti prostor koji je stvoren njihovim kretanjem. Prikazujući primjere fotografija djevojčice s nedovoljno razvijenom čeljusti, tvrdio je da je dugotrajna infekcija sinusa utjecala na rast donje čeljusti jer je dišući kroz usta nije dovoljno držala zatvorenima da se "razvije pravilno". "Hipoteza sugerira da način na koji koristimo naša usta - i hrana koju unosimo u njih - može utjecati na razvoj naše čeljusti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 Neki na TikToku nisu bili uvjereni i tvrde da je "moda, kvaliteta fotografije i faktori poput pušenja cigareta" ono što je uzrokovalo da generacije od prije izgledaju starije od svoje dobi, prema jednom kritičaru. Drugi je sugerirao da "povezujemo frizure s dobi" i da bi percepcija starenja nestala ako bismo na ta lica dodali "modernu kosu". No jedan kolega stručnjak složio se s Hassanovom teorijom i napisao: "Bavim se stomatologijom i ovo je apsolutno točno."

Schitt's Creek
Superstar
Život na vagi
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ja sam Zlatan
Britain's Got Talent
Play logo