PODIZANJE USANA ILI 'LIP LIFT': / Saznajte kako izgleda operacija i kakvi su trajni rezultati

Image
Foto: Ian Dooley

Svjež izgled lica svima je cilj kada se godine počnu pokazivati na koži. Estetska medicina uznapredovala je pa se tako svaki nedostatak može popraviti i to trajno.

30.9.2017.
11:00
Ian Dooley
VOYO logo

Podizanje usana, lip lift ili corner lip lift poznate su operacije kojima se rješavaju nepravilnosti u donjoj trečini lica. Oblik i punoća usana je ideal kojem teži svaka žena, a oni su najčešće genetski predodređeni. Maksimum punoće usne doživljavaju u srednjoj dobi nakon čega se počnu lagano stanjivati i spuštati.

Podizanje usana uključuje dva zahvata

Pod pojam lip lift podrazumijeva se zahvat podizanja gornje usne. Podizanje usana može se odnositi na dva različita zahvata - podizanjem usne i podizanje ruba usana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podizanjem usne se skraćuje prostor između nosa i usana. Time se dobiva estetski skladnije lice. Kako je prosječna udaljenost baze nosa od ruba gornje usne, vermiliona, od 12-15 milimetara, ona se produljuje starenjem. Radi smanjivanja proizvodnje kolagena, razmak između nosa i usne raste.

Image
ŠTO JESTI DA IZGLEDATE MLADOLIKO: /

Popis namirnica koje su bogate kolagenom - proteinom za lijepu i elastičnu kožu

Image
ŠTO JESTI DA IZGLEDATE MLADOLIKO: /

Popis namirnica koje su bogate kolagenom - proteinom za lijepu i elastičnu kožu

Podizanje usne u lip liftu uključuje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • oblikovanje gornje usne
  • podizanje gornje usne
  • naglašavanje Kupidovog luka
  • napućivanje gornje usne

Ovom kirurškom metodom repozicionira se i povećava gornja usna, čime se ona približava nosu zbog čega lice izgleda mlađe i svježije.

Image
Image

Osim podizanja gornje usne, lip lift može se odnositi i na podizanje kutova usana pa to zovemo corner lip lift. Ako su kutevi usana spušteni i odaju dojam tužnog lica, ova operacija će vratiti svježinu cijelom licu. Pune usne koje imaju blago izvrnute rubove pomladit će vas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Bez obzira na to što podizanje usne i podizanje kuteva usana imaju različite ciljeve, a i rezultate, operacijom se mogu odraditi oba zahvata. Zahvatom se mogu popraviti obje karakteristike koje vam ne odgovaraju. U svakom slučaju će rezultat biti prirodan izgled usana i pomlađeno lice.

Zahvat je kratak kao i oporavak

Operacije podizanja usana izvode se uz lokalnu anesteziju. Prije operacije se na usnama označavaju linije rezova koje će odrediti visinu i debljinu usana koju pacijent želi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Operacija izgleda tako da se pažljivom kirurškom tehnikom odstrani zacrtani dio kože. Rez u slučaju podizanja usana radi se ispod nosnica. Koža se nakon rezanja šiva. Nakon šivanja na rezana područja se stavlja specijalizirani medicinski flaster steril-strip trakice kako bi se novoformirani položaj usana zadržao. Šavovi se kod obe operacije odstranjuju već nakon tjedan dana.

Image
Image

Oporavak odmah nakon operacije uključuje stavljanje hladnih obloga leda 48 sati, kao i uzimanje sredstava protiv bolova po potrebi. Nakon toga se idućih 5 dana koriste kreme i oblozi za smanjivanje oticanja i crvenila. Šavovi se skidaju nakon 7 dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Infekcija i podlijev su vrlo rijetke nuspojave operacija podizanja usana. Iz tog razloga je važno da prije operacije imate opsežan razgovor s kirurgom kako bi ga obavijestili o lijekovima koje koristite, kao i svojim svakodnevnim navikama.

Nakon 7 dana i skidanja šavova, na kožu se smije primjenjivati šminka. Trajno novi izgled je vidljiv nakon 3 tjedna jer se tada više ne primjećuju znakovi operacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodavanje dermalnih filera

Osim kirurškog podizanja usana, moguće je povećati usne i dermalnim filerima nakon liftinga. Ubrizgavanje hijaluronske kiseline dermalnim filerima odlično je rješenje koje daje prirodan izgled ali i povećane usne. Razlika je u tome što rezultati koje dobijete dermalnim filerima nisu trajni kao što je operacija podizanja usana.

U nekim situacijama korištenje samo dermalnih filera može izazvati kontraefekt. Ako je razmak između nosa i gornje usne dug, injektiranjem filera, usna će se samo spustiti i povećati prema van što rezultira 'patkastim usnama' ili 'duckface-om'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijena kirurške operacije podizanja usana

Lip lift možete raditi u privatnim poliklinikama koje su specijalizirane za estetsku kirurgiju. Cijene se razlikuju ovisno o poliklinici. Podizanje usana ćete platiti od 3000 - 7000 kuna.

ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo