Zdrava kosa / Pet savjeta dermatologa kako smiriti osjetljivo vlasište i poboljšati boju

Image

Muče vas svrbež, zatezanje, žarenje, peckanje i crvenilo vlasišta? Pročitajte savjete kako smiriti osjetljivo vlasište i poboljšati boju sa svakim šamponiranjem

26.2.2018.
10:00
VOYO logo

Osjetljiva koža ne prestaje na rubu čela gdje počinje rasti kosa i može utjecati na cijelo tijelo. Čak i ako inače nemate osjetljivu kožu, može doći do iritacije na vlasištu. Zbog obilja folikula dlake na glavi, sastojci iz kozmetičkih proizvoda mogu prodrijeti u većoj mjeri kroz vlasište nego na drugim dijelovima tijela.

Veliki broj muškaraca, a posebice žena, bori se sa osjetljivošću vlasišta. Najčešće subjektivne smetnje koje su prisutne kod osoba sa osjetljivim vlasištem su svrbež, peckanje i žarenje kože vlasišta, ljuštenje kože; a ponekad čak i bol. Uzroci za takve smetnje mogu doista biti brojni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pet savjeta dermatologa kako smiriti osjetljivo vlasište

Image

Pročitajte savjete Sanja Petek Modrić, dr. med. spec.dermatologije i venerologije

1. Vrlo važnu ulogu, svakako, imaju okolišni čimbenici, osobito tijekom zimskih mjeseci - utjecaj hladnoće, mraza i vjetra tijekom boravka na otvorenom; kao i suhi i pregrijani zrak u prostorijama koji će isušiti kožu i vlasi te uzrokovati nelagodu na vlasištu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. Svakako valja spomenuti i uporabu preagresivnih ili neadekvatnih preparata za njegu; osobito boja za kosu, šampona, losiona, maski i slično - koji također mogu pojačati osjetljivost vlasišta oštećujući hidrolipidnu barijeru te mijenjajući kiseli omotač, koji prirodno štite našu kožu, pa tako i kožu vlasišta. Vrlo često preparati za njegu i bojenje kose uzrokuju i alergijske reakcije na koži vlasišta izazivajući cijeli niz smetnji i promjena na koži vlasišta - svrbež, crvenilo, ljuštenje, "krastice“…

3. Ne manje važnu ulogu igra i stres- bilo emocionalni ili fizički, konzumacija začinjene hrane, boravak u zadimljenim prostorijama - sve to, dodatno će oštetiti vlasište i pojačati već postojeće smetnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4. Vrlo često će i "sitne“ povrede vlasišta tijekom češljanja i friziranja uzrokovati nastanak manjih upalnih procesa, te pojačati svrbež i bolnost vlasišta. Stoga je važno, osobito tijekom zimskih mjeseci, obratiti pozornost na pravilnu i vašoj kosi primjerenu njegu, koja neće dodatno oštetiti  vlasište i pojačati njegovu osjetljivost.

5. Intenzivna njega, s prečestim pranjem kose, može pogoršati već ionako osjetljivo i nadraženo vlasište. Preporučljivo je pranje kose dva puta tjedno, odnosno svaka tri do četiri dana, iznimno rjeđe. Slično vrijedi i za njegu masnog vlasišta, naravno, pazeći pritom, da šamponi i ostali preparati za njegu kose, budu namijenjeni njezi masnog vlasišta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na što morate obratiti pažnju kod kupnje preparata za njegu?

Birajući preparate za njegu osjetljivog vlasišta, potrebno je obratiti pažnju na to da su ti preparati dermatološki i klinički testirani, te da njihov sastav osigurava umirujuće djelovanje na osjetljivom vlasištu. "Vrlo često je na deklaraciji naglašeno da je riječ o posebno formuliranom preparatu, za pranje i njegu osjetljivog vlasišta, koji će ublažiti svrbež i nelagodu vlasišta, ukloniti crvenilo i ljuske, a ujedno očistiti i odnjegovati kosu i kožu vlasišta", savjet je dr. Sanje Petek Modrić.

Image

Uslijed neprestanih bojenja kose, koža može postajati sve krhkija, što dovodi do intenzivnijih reakcija ili alergija. Zahvaljujući smanjenju crvenila i iritacije, poboljšanje u kvaliteti funkcije kožne barijere – i porastu u razini hidratacije, Vichy Dercos iznimno smirujući serum može postepeno pretvoriti osjetljiva vlasišta u normalna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo