Najgore stvari koje se mogu dogoditi vašoj guzi

Kožne tegobe mogu zadesiti bilo koji dio vašeg tijela, a to uključuje i guzu. Od akni do strija, provjerite na koji način se možete riješiti najčešćih kožnih problema na koži.

5.1.2015.
10:14
VOYO logo

Prištići

Male crvene lezije na koži najčešće su vidljive na licu, no mogu se pojaviti na bilo kojem mjestu gdje postoje folikule dlačica, što uključuje i vašu guzu. Masna koža i mrtve stanice začepljuju folikule, te uzrokuju upale iz kojih se rađaju prištići.

Koristite kreme s benzoil peroksidom kako biste uništili bakterije koje uzrokuju pojavu akni. Ako vam to ne pomogne, od dermatologa zatražite recept za topijski antibiotik ili retinol-a kremu. A ako vježbate, jedan od najboljih načina da spriječite pojavu prištića jest da se odmah nakon vježbanja skinete i otuširate.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Strije

Riječ je o bijelim ili crvenim linijama koje nastaju uslijed zatezanja kože zbog promjena tjelesne težine (recimo, tijekom trudnoće). Linije se stvaraju kad se vlakna elastina i kolagena, točno ispod površine kože, opuste i popucaju, a inače su i genetski uvjetovana, pa ako ih vaša majka ima dosta, vrlo vjerojatno će i vas zadesiti ista sudbina.

Probajte održavati istu, zdravu težinu. Debljanje, ali i mršavljenje, pogotovo brzo, zategnut će ili opustiti kožu. Nažalost, jednom kad se pojave, ne možete puno toga učiniti. Ako su i dalje ružičaste boje, krema na recept, poput neke s retinolom bi ih mogle izblijediti (jer stimuliraju rast kolagena, koji pomaže osvježiti kožu). No ako su bijele, jedino što će vam pomoći jest laserski tretman uklanjanja, ali upozoravamo vas da rezultati obično nisu besprijekorni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Celulit

Ovo je fino ime za rupičastu kožu, koja se stvara zbog ispupčenih masnih stanica ispod površine kože. A djeluje grbavo jer se masno tkivo 'sudara' s poveznim tkivom. Celulit se može javiti u adolescentskoj dobi, a iako će vidljiviji biti kod debljih osoba, može se pojaviti i kod mršavih, ovisno o genetici. Čisto da znate, oko 90 posto svih žena ima celulit.

Najbolji način poboljšanja stanja jest gubitak viška kilograma i redovito vježbanje. Što znači da ako imate manje masnih naslaga, manje će biti i celulita. No ako unatoč kilogramima muku mučite s njim, uvijek možete probati s anticelulitnim kremama koje sadrže kofein, koji privremeno zateže kožu, uslijed čega se celulit manje vidi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osip

Crveni opis koji svrbi, a pojavljuje se između guzova, može biti intertrigo, kojega pak uzrokuje trenje i vlažna koža. Uobičajeno je da se javi nakon vježbanja.

Otuširajte se odmah nakon vježbanja i dobro se obrišite i osušite, te nanesite malo hidrokortizona (kreme). Ako se osip ne povuče nakon nekoliko dana, posjetite liječnika kako bi provjerio nije li riječ o gljivičnoj infekciji ili nekom drugom stanju, kao što je psorijaza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo