Kako otkriti narkomana pod vlastitim krovom? Kako otkriti ovisnika u vlastitom djetetu? Takve se stvari, upozoravaju stručnjaci, otkrivaju uglavnom kasno, pa i prekasno.

Drogu je moguće uzimati "neupadljivo", ističe se u napisu, te se događa da i nakon nekoliko godina ni najbliža okolina o tome "nema pojma". Evo nekoliko odgovora na teško pitanje:

Kako prepoznati narkomana početnika?
Sukobljava se i u školi i u roditeljskom domu, naglo prekida prijateljstva, razdražljiv je i silovit, da bi začas postao bezvoljan i ravnodušan. Često i prečesto izbiva iz kuće, osobito noću. Znakovi "prepoznavanja" su i prekomjerno znojenje, drhtanje ruku, "naježena" koža, suha usta, suzne oči, upaljeni rubovi usana, nerazgovjetan govor, stalni umor i pospanost. Zjenice su prekomjerno proširene ili sužene (ovisno o vrsti droge), pa narkoman nosi sunčane naočale, jer mu smeta svjetlost. I jaka i opetovana glavobolja i vrtoglavica mogu biti mogućim znakovima u "početnika".

Kako prepoznati kroničnog narkomana?
Moguća obilježja mogu biti zapušten i neuredan izgled, te smanjena radna sposobnost. To može biti i posvemašnja ravnodušnost za zbivanja u okolišu. Druženje s "provjerenim" narkomanima još je jedan od razloga za uzbunu. "Kroničar" i usred ljeta nosi košulje dugih rukava da prikrije ubodna mjesta koja su često i zagnojena. "Živ noću, pospan danju" - i to je još jedno od obilježja. U "kroničnu sliku", uklapa se i sklonost krađama, provalama, pa i pljačkama, jer, ne zaboravimo, droga je skup i smrtonosan "sport".

Ni jedan od ovih znakova sam za sebe nije pouzdan dokaz je da netko postao ovisnikom, stoji u 'Prirodi'! Uz upozorenje roditeljima i inima: Ako zapazite više spomenutih znakova vrijeme je, u najmanju ruku, za ozbiljan razgovor. Da ne bude prekasno!