ČVRŠĆE TROJKE? / Planirate li "pod nož", prije operacije morate znati ove stvari

Image
Foto: Instagram

Godine, a pogotovo dojenje djece, učini svoje. Nekoć lijepe i čvrste grudi mlade djevojke, postanu tek daleka uspomena.

19.8.2015.
14:09
Instagram
VOYO logo

Evo što valja imati na umu, prije konačne odluke ići pod nož ili ne.

1. U modi su manje umjetne grudi

Image
Foto: Flickr

Doba Pamele Anderson koja je skakutala u crvenom badiću je davno iza nas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Trend je biti diskretan. Žene najčešće traže grudi dovoljno velike da više nikada ne moraju nositi push-up grudnjak. I ne žele da drugi primijete promjene", kaže estetski kirurg Marc Pacifico. Osim što su trendy, manji implantati stvaraju i manje problema.

"Za velike grudi potrebno je ugraditi umetke koji teže i do pola kilograma. To uzrokuje niz problema, poput pucanja i stvaranja strija", pojašnjava kirurg.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. Kvalitetnog estetskog kirurga treba pomno tražiti

Za odabir kirurga kojemu ćete se dati u ruke, uzmite dovoljno vremena. Prije bilo kakve odluke, provjerite njihove reference i dobro se raspitajte. Dugogodišnje iskustvo i veliki broj zadovoljnih pacijentica kao i dobre preporuke drugih kirurga su kvalitete koje tražite kod svojeg liječnika.

"Operacija grudi je poput zanata. Gledaš što šef radi, nastojiš to što bolje zapamtiti i uraditi točno kako je to napravio i majstor", opisao je kako je učio posao kirurg Patrick Mallucci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Flickr

3. Usporedba svojih i fotografija grudi s interneta je beskorisna

Većina fotografija idealnih grudi dostupna na internetu nemaju nikakve veze sa konačnim rezultatom vaše operacije.

"To nije poput kupovine, da odaberete idealni model i kažete: Hoću ovakve", poručuje kirurg Marc Pacifico. "Konačni rezultat ovisi o anatomiji žene. Postoji jako puno varijabli, poput udaljenosti između dojki, veličini košarice i opsegu prsa", dodaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Flickr

4. Nema više velikih ožiljaka

Ožiljci nakon operacije grudi sve su više stvar prošlosti. Ta je vrsta operacije, s vremenom, postala manje invazivna na tijelo, pa su se tako smanjili i dokazi da je učinjena.

"S vremenom, vertikalni ožiljak od bradavice do dna grudi nestane. Ukoliko žene to zabrinjava, postoji i tehnika circumareolar lijevo, koju kolokvijalno još nazivamo i Benellijevim podizanjem", kaže Marc.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

5. Nema više šavova i flastera

Image
Foto: Flickr

Šavove je zamijenilo specijalno ljepilo za rezne rane. Tu su i posebno dizajnirani grudnjaci koje se nosi nakon operacije, a pomažu pri bržem oporavku.

"Čim se probudite iz narkoze, moći ćete vidjeti svoje nove grudi. Danas koristimo posebno ljepilo, a ne šavove. Ljepilo je vodootporno pa se možete nesmetano tuširati, dok se oporavljate", pojašnjava kirurg.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

6. Žene koje su nedavno rodile trebaju pričekati da im se tijelo od poroda potpuno oporavi

Image
Foto: Instagram, Ivette Ivens

U operaciju grudi nije se poželjno upuštati dok u potpunosti ne prestanete dojiti. I tada treba proći najmanje 6 mjeseci, kako bi se završile sve promjene koje su se dojenjem grudima dogodile. Idealno bi bilo operirati se tek kada ponovno uspostavite željenu tjelesnu težinu i kada ste definitivno sigurni kako više nećete rađati. Još jedna prinova u obitelji ponovno bi promijenila grudi, bez obzira hoćete li bebu dojiti ili ne.

7. Podizanje grudi ostavlja više ožiljaka nego implantati

Kod podizanja, višak kože se uklanja, a dojka oblikuje da bude čvršća. Bradvica se reže i postavlja na višu poziciju. Podizanje ima bolji učinak kod manjih grudi, dočim kod većih ono može biti samo kratkotrajno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Implantati popune cijelu dojku, pa se ona podigne. Međutim, umeci mogu uzrokovati i spuštanje grudi.

"Implantati mogu podignuti bradavicu dojke na višu poziciju, ali ako su veći, zbog težine mogu uzrokovati i lagani pad grudi", kaže kirurg Ash Mosahebi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

8. Ne postoji umetak koji izgleda prirodno

Image
Foto: Instagram

Postoje okrugli implantati i oni koji su napravljeni u obliku suze. Međutim, oblik umetaka doista ne utječe na konačan izgled operiranih grudi. Stvar je u dobrom odabiru veličine i oblika grudi koji odgovara vašem tijelu, a ne o implantatu, koji su, više manje svi isti.

"Implantati u obliku suze korisni su samo nekim ženama, jer se lakše regulira visina grudi. Ja češće upotrebljavam okrugle", kaže dr. Mosahebi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

9. Implantati ne traju vječno

Umetke u grudi treba izvaditi najkasnije 10 godina nakon što su stavljeni. Toliki im je i prosječni rok trajanja. Ukoliko puknu nema bojazni za zdravlje, ako su umetci ispunjeni medicinskim silikonom. Opasni su oni koji su ispunjeni industrijskim, a ujedno su i zabranjeni.

10. Što su veće to izgledaju manje prirodno

http://dashboard.jwplatform.com/videos/5QHSJg6D

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve je stvar reciprociteta. Manji umetak u relativno velikoj dojci uopće se na dodir neće osjetiti. Ukoliko se veći umeće u male grudi, manje je mesa i kože, pa će se oni itekako na dodir osjetiti. Prva tri mjeseca nakon operacije grudi su krute i ne djeluju prirodno. Tek 6 mjeseci nakon operacije vraća se prirodan osjećaj, na dodir. Operirane grudi nikada ne bi trebale biti neprirodno krute. To znači kako nešto nije uredu.

11. Asimetrične grudi su izazov za kirurge

Image
Foto: Flickr

Jedna veća, druga manja, a obje želimo učvrstiti. To je najčešći zahtjev koji pacijentice sa dojkama različite veličine upućuju kirurzima. U takvim se slučajevima koriste implantati različite veličine i sva umješnost kirurga dolazi do izražaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

12. Oporavak traje kraće no što mislite

Image
Foto: Flickr

Operacija je gotova za par sati. Nakon toga možete kući. Prije se savjetovalo da mirujete, danas to nije slučaj. Upravo suprotno.

"Sva istraživanja ukazuju kako oni koji nastave biti aktivni nakon operacije se brže od nje oporave. Stoga potičemo žene da nastave sa uobičajenim aktivnostima, već dan nakon operacije", tvrdi estetski kirurg Patrick Mallucci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pa ipak, idete li na plastičnu operaciju, treba računati na barem 7 dana godišnjeg. Sve stvari koje su vam postavljene na visoke police, prije operacije spustite na niže, jer danima nećete moći podignuti ruke u zrak. Također, onima koji vježbaju, dizanje bučica i skakutanje nije preporučljivo.

FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo