KAKO SE OTVARA KOKOS: Jednostavan način za koji će vam trebati tek par minuta

Iako ga je malo teže otvoriti, kokos sadrži veliku količinu zdravih i hranjivih tvari.

Trud otvaranja kokosa sigurno će se isplatiti čim ga kušate. Nakon što ga uspijete otvoriti unutra ćete naći mlijeko i vodu. No, za što je to dobar kokos?

Kokos sadrži masne kiseline koje su napravljene od vrste triglicerida koje je lakše probaviti od običnih masti pa se radi toga koristi u prehrani djece i bolesnika. Kokosovo ulje vrlo je poznati proizvod u prehrani i u kozmetici. U Popularnost u prehrani je dobio jer ne povisuje loš kolesterol, ali može povisi dobar kolesterol HDL. Osobe koje konzumiraju kokosovo ulje imaju male mogućnosti za razvitak srčanih i kardiovaskularni bolesti.

Osim zdravih masti, u kokosu se nalaze vitamini, minerali i druge hranjive tvari. Izvor je mangana i to čak 60% potrebne dnevne doze. U jednom kokosu nalazi se 11% potrebnih dnevnih količina željeza, 9% fosfora i 8% kalija. Osim toga u njemu se može naći cink, kalcij, magnezij i proteini. Kiselina koja se nalazi u kokosu je laurinska, a ona se osim tamo može naći i u majčinom mlijeku. Poznata je kao odlična u borbi s bakterijama i u jačanju imuniteta. Kokos je dobar za zdravlje ali i probavu jer će pomoći pri probavnim problemima kao što je zatvor, proljev, želučana kiselina ili čirevi.

Kako se otvara kokos

Da bi iskoristili sva njegova pozitivna svojstva, treba ga znati otvoriti. Kako bi to napravili, bit će vam potrebno:

  • daska
  • odvijač
  • čekić
  • cjedilo
  • nož
  • otvarač za butelje
  • kuhinjska krpa
  • posuda

Postupak:

Na dasku stavite kuhinjsku krpu pa na nju kokos. Na vrhu kokosa ćete vidjeti tri kruga. Izbušite ruke na sva tri kruga pa ih proširite odvijačem. Kokosovu vodu sada iscjedite u posudu. Čekićem udarite po bočnoj strani nekoliko puta sve dok se kora napokon ne raspukne. Odvojite ju pa ju iznutra ogulite s nožem. Za ovo bi bilo najbolje da koristite nož za guljenje krumpira. Bijelo meso koje se unutra nalazite možete iskoristiti za izradu kokosovog mlijeka, kokosovog brašna ili čipsa.

Ako nemate mogućnosti koristiti sve ove alate, u ovom videu možete pogledati kako se otvara kokos bez korištenja alata.

Povratak na Net.hr