BISTE LI GA SE USUDILI PROBATI: / Znanstvenici stvorili pivo bez hmelja, ali s okusom te za uzgoj zahtjevne biljke

Image
Foto: Thinkstock

Genetskim inženjeringom znanstvenici su uspjeli stvoriti pivo bez hmelja, ali koje i dalje ima okus i aromu po toj biljci.

23.3.2018.
8:37
Thinkstock
VOYO logo

Američki znanstvenici pronašli su način kako proizvesti pivo koje će imati prepoznatljiv okus hmelja, ali neće sadržavati tu biljku, prilično zahtjevnu za uzgoj.

Znanstvenici s kalifornijskog sveučilišta Berkeleyja kažu da bi se tom tehnikom mogla smanjiti ovisnost pivske industrije o hmelju, 'žednoj' i skupoj kulturi, a poznata aroma i okus piva ne bi se promijenili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Genetske manipulacije

Oni su članku u časopisu Nature Communications opisali kako su uspjeli manipulirati genomom pivskog kvasca i dodati mu gene metvice i bosiljka, što je potaknulo proizvodnju aroma kakve se inače dobivaju dodavanjem hmelja tijekom procesa proizvodnje piva.

"Koristeći se tehnikama koje su nam bile na raspolaganju uspjeli smo precizno kontrolirati metabolizam za proizvodnje pravilne količine arome hmelja", kazao je Jay Keasling, profesor kemijskog i biomedicinskog inženjeringa na Berkeleyju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postupak nije bio jednostavan jer su znanstvenici morali dodati ista četiri gena svakom nizu kromosoma kako bi stvorili stabilan soj kvasca koji će izdržati proces proizvodnje piva. Rezultati su bili toliko uvjerljivi da su zaposlenici obližnje pivovare Lagunitas kazali da je laboratorijsko pivo bilo "hmeljastije" od pravog.

Hmelj je jednostavno 'prežedan'

SAD JE JOŠ I ZDRAVIJE: Znanstvenici proizveli probiotičko pivo, uskoro bi moglo biti i u prodaji

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SAD JE JOŠ I ZDRAVIJE: /

Znanstvenici proizveli probiotičko pivo, uskoro bi moglo biti i u prodaji

Image
SAD JE JOŠ I ZDRAVIJE: /

Znanstvenici proizveli probiotičko pivo, uskoro bi moglo biti i u prodaji

Hmelj je biljka koja traži velike resurse, pa je otprilike za količinu hmelja nužnu za dobivanje pola litra piva potrebno 25 litara vode samo za njegov uzgoj. Nadalje, potrebno je dosta energije za procesuiranje, prijevoz i skladištenje hmelja.

Drugim riječima, stvaranjem alternativne arome hmelja uštedjelo bi se mnogo vode i gnojiva i cijeli proces proizvodnje piva postao bi ekološki održiviji. Znanstvenici se upravo tome nadaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo