Većinu nas muče problemi poput neispavanosti, umora, opće slabosti i stresa pa posežemo za kojekakvim umjetnim vitaminima, umjesto da se okrenemo bozi. Boza je drevni napitak od žitarica koji se godina prošlog stoljeća pio na hektolitre, a danas je pomalo i zaboravljen. Prvi put se pio u Turskoj oko 900. godine.
Ono što bozu razlikuje od običnih 'zdravih' napitaka jest što je potpuno prirodan, a ima vrhunsko djelovanje na cijeli organizam. Prepun je vitamina B skupine, kao i vitaminom A i E te željeza koje fanstastično popravlja krvnu sliku.
S obzirom da sadrži kvasac, u njemu je i velik broj zdravih bakterija koje povoljno djeluju na crijeva i cijeli probavni sustav.
Kako se priprema boza?
Za ovaj napitak treba vam:
- 5 l tople vode
- 400 g šećera
- 4 velike žlice kukuruznog brašna
- 1 žlica pšeničnog brašna
- 30 g kvasca
U lonac ulijte vodu te pustite neka zavrije. Kukuruzno i pšenično brašno razmutite u malo vode te mješavinu ulijte u vodu i kuhajte oko pola sata na laganoj vatri. Kvasac razmutite u malo vode i pustite ga da se digne te ga zatim umiješajte u ohlađeno brašno.
Neka sve miruje 24 sata, a zatim procijedite. Šećer lagano karamelizirajte, zalijte s pola litre vode i pustite neka zavrije. Ohladite ga, dodajte bozi i miješajte dok se ne rastopi. Bozu pohranite u staklene boce i čuvajte u hladnjaku.