Kopar, Anethum graveolens l, u Europu je doputovao iz Indije i Irana, a iako njegova domovina nikada nije točno utvrđena, mnogi smatraju da je iz Južne Europe.
U faraonskim grobnicama kod Tebe iz vremena oko 1500 godina pr. n. e. našlo se u glinenim posudama ne samo zrna pšenice nego i dijelova grančica i plodova kopra.
U Zakonu Karla Velikog (812. n.e.) preporučuje se uzgoj kopra jer kako je tvrdio, kopar nije samo začinska biljka, nego krije i ljekovitu moć koja ne zaostaje za ljekovitošću komorača ili kima.
Vrlo je jednostavna i skromna biljka koja uspijeva na gotovo bilo kojem tlu, a u Hrvatskoj se najviše uzgaja u Slavoniji. Koristi se u farmaceutskoj i prehrambenoj industriji. Njegova cijena sve više raste zbog vrlo traženog eteričnog ulja kojeg kopar sadrži. Eterično ulje sjemenki sadrži kao glavni sastojak 40 – 60% karvona, dok ga sama biljka ima nešto manje, između 22-37%. Osebujan i slatkast miris i okus biljke proizlazi od alfa felandrena.
Kao sastojak čaja pospješuje izlučivanju mlijeka i urina, spriječava napuhavanje i povraćanje, pomaže protiv nesanice te prikriva neugodan zadah iz usta.
Omiljen je začin i koriste se svježi ili osušeni listići, cvjetne cvasti i sjemenke i kao takav nezaobilazan je u kuhinji. U jela se dodaje tek pred kraj kuhanja jer su njegova eterična ulja vrlo hlapiva.
Dodaje se raznim salatama, umacima i varivima, odlično se spaja s krastavcem i rajčicom i ribom.
Njegov okus i miris posebno se slaže kod pripreme pastrve. Dodaje se u pikantne umake koji se služe uz kuhano meso.
Listovi kopra služe za: dodatak sviježem siru, sirnim namazima, plodovima mora, punjene lozine listove, jela od teletine, mahune, hladne juhe, omlete, ribe kao što su pastrve, losose, haringu.
Sjemenke kopra koriste se kao dodatak za: rižu, mesna variva, kuhano korijensko povrće.
Koristi se i pri kiseljenju raznog povrća jer je prirodni konzervans. Mirisni ocat od kopra možete napraviti tako da sjemenke ili listiće nekoliko dana namačete u octu.
Kopar jako dobro podnosi smrzavanje pa ga možete koristiti cijele godine.
Uz kuhano meso nezaobilazan je Umak od kopra, a recept je jednostavan i brz.
Potrebno vam je: vezica kopra, 2 žlice brašna, 30 gr maslaca, 2 dcl juhe, sol i kiselo vrhnje.
U posudi zagrijte maslac te na njemu popržite brašno dok ne dobije zlatnu boju. Dodajte usitnjeni kopar i juhu pa kuhajte desetak minuta, dodajte dvije žlice vrhnja, posolite i pustite neka prokuha uz stalno miješanje.
Prethodni članak:
arti-200911020227006