Ako ste k tome i ljubitelj talijanskih specijaliteta, ovo je pravi recept za vas. Lazanje s bundevom iznimno su ukusne, bogate začinima i hranjive.
Sastojci:
150 g leće 4 dl juhe od povrća 1 list lovora, 2 grančice timijana 50 g crvenog luka
200 g mrkve, 100 g celera, 150 g poriluka 350 g očišćene bundeve 2 žlice maslinovog ulja 4 žlice koncentrata rajčice 1 dl juhe od povrća 1-2 žlice crvenog vinskog octa 2-3 žlice umaka od soje sol, papar, malo muškatnog oraščića 1/2 čajne žličice korijandra 2 žlice origana, 1 žlica timijana 250 g tijesta za lazanje 50 g ribanog sira 2 žlice sjemenki buče
Umak
30 g pšeničnog brašna 2,5 dl mlijeka 2,5 dl juhe od povrća sok od limuna 1/2 čajne žličice kurkume sol i papar malo muškatnog oraščića 10 g maslaca
Priprema
1. Leću močite nekoliko sati u juhi od povrća. Dodajte timijan i lovorov list, kuhajte 10 minuta na lagnoj varti i ostavite da leća nabubri. Leću ocijedite i uklonite timijan i lovorov list. 2. Crveni luk, mrkvu i celer narežite na kockice, poriluk na rezance, a bundevu na štapiće. Crveni luk propirjajte na maslinovom ulju, dodajte mrkvu, celer, poriluk, bundevu i koncentrat rajčice, prelijte juhom od povrća i pokriveno kuhajte 5-10 minuta. 3. U smjesu umiješajte leću, vinski ocat, umak od soje, sol, papar, muškatni oraščić, korijandar, origano i timijan. 4. Za pripremu umaka propržite brašno bez masnoće, ohladite, umiješajte juhu od povrća i mlijeko, i kuhajte 2 minute. Nakon što pokriveno odstoji 10 minuta, umiješajte limunov sok, kurkumu, sol, papar, muškatni oraščić i maslac. 5. Tijesto za lazanje skuhajte prema uputama i ocijedite. U namašćenu posudu za pečenje stavite red tijesta, red smjese i red umaka, i tako sve dok ne potrošite sve sastojke. Lazanje prelijte preostalim umakom, pospite ribanim sirom i krupno mljevenim sjemenkama bundeve, te pecite na temperaturi od 200 °C dok se ne stvori zlatna korica.
Više recepata pročitajte u specijalu Tjedan bundeve!