Štoviše, često se svodi na sponatno kombiniranje dvije ili više namirnica, a rezultati su sjajni.
Sirnata kruška
Razrežite krušku, (što zreliju to bolju), izvadite sjemenke a šupljinu napunite riccotom ( ili drugim kiselkastim sirom). Jedite žličicom tako da svakim zalogajem uhvatite i sira i kruške. Možede posipati i drobljenim orasima.
Posipajte bosiljkom ili fino sjeckanim timijanom kako bi dali ovom sjajnom desertu i boje i citrusnu notu.
Španjolski čokoladni kruh
Na deblju krišku ( bez obzira na to je li u pitanju mliječno pecivo ili bogatiji teži rustikalni kruh) naribajte čokoladu ( možete staviti i sjeckanu čokoladu). Najbolje su tamne čokolade ( ako stavljate mliječnu, pazite da nije preslatka). Stavite u pećnicu i pecite dok se čokolada ne otopi ( možete i u mikrovalnoj) te čokoladu razmažite ravnomjerno. Ovaj desert je popularan u Kataloniji.
Možete dodati i malo soli, kako biste istaknuli okus.
Seljačka jabuka
U Novoj Engleskoj na krišku pite od jabuke stavljaju krišku cheddara. No u tom "sirnatom" izdanju možete jesti i običnu jabuku. Za slađe sorte jabuke sjajan je cheddar, a za trpkije poput granny smith ili jonagold bolja je gauda ili drugi blagi sir.
Kap, dvije meda dat će puninu ovom desertu.
Punjena datulja
Datulja je sjajna jer dugo traje, a daje kremastu teksturu svakom desertu a da pritom ne daje toliko mnogo kalorija. No za jednostavan desert samo u šuplinu u kojoj je nekada bila koštica utisnite badem. Kombinacija hrskavog i mekanog bit će fenomenalna.
Za nove gastro-vrhunce dodajte samo malo ljute papričice ili kajenskog papra.