- 800 g svinjske lopatice ili vrata
- 600 g rezanog kiselog zelja
- 2 glavice crvenog luka
- 5 češnja češnjaka
- 100 g svinjske masti
- 50 ml biljnog ulja
- 2 lovorova lista
- 1 jušna žlica mljevene crvene paprike
- 1 jušna žlica mljevenog kima
- 100 g kiselog vrhnja
- 500 ml bijelog vina
- 2 jušne žlice škrobnog brašna
- 15 srednjih krumpira
- 80 g maslaca
- 1 vezica svježeg peršina
- Sol, papar
Na svinjskoj masti prepecite sitno nasjeckan luk. Kada luk dobije boju, dodajte sitno nasjeckan češnjak. Podlijte vinom. Dodajte lovor i dobro oprano kiselo zelje. Lagano kuhajte. Svinjetinu narežite na kocke. Polijte uljem i lagano posolite te stavite u zagrijanu pećnicu na 220°C da se zapeče. Kada se meso zapeklo, ubacite ga u posudu sa zeljem. Dodajte kim i crvenu papriku, podlijte s 500 ml vode i pustite da lagano kuha dok meso ne bude mekano. Po potrebi podlijevajte vodom ako meso nije gotovo, a tekućina je isparila. Dok se meso kuha, u posebni lonac stavite kuhati krumpir u posoljenu vodu koji ste prethodno oblikovali u bačvice. Kada je kuhan, ocijedite ga od tekućine, prelijte otopljenim maslacem i posipajte sitno nasjeckanim peršinom. Kada je meso kuhano, dodajte kiselo vrhnje i sve zagustite škrobnim brašnom koje ste promiješali s malo hladne vode. Servirajte u tanjure uz prethodno pripremljeni krumpir.
DOMAĆE I TRADICIONALNO SA ŠPIČEKOM BY SPAR gledajte OVDJE!
Sadržaj donosi SPAR Hrvatska.