Je li vam se ikad dogodilo da vam se jedu palačinke, no kad ste sve sastojke za tu mnogima omiljenu slasticu stavili na kuhinjski pult, shvatili ste da nemate jaja?
POGLEDAJTE VIDEO: Francuski astronaut je pripremio palačinku sa čokoladom i jagodama koja u bestežinskom stanju izgleda kao prava delicija
No, bez brige! Postoje neke alternative za jaja koje vam mogu pomoći da vaše palačinke ostanu ukusne i pahuljaste. Jedna od njih je kiselo vrhnje, piše Republika.rs.
1. Kiselo vrhnje
Samo jedna žlica vrhnja sobne temperature može zamijeniti jaje i pridonijeti prozračnoj teksturi palačinki. Ova jednostavna zamjena može biti spas u situacijama kada kod kuće nemate jaja, a želite uživati u ukusnom obroku.
2. Majoneza
Majonezu, također, možete koristiti kao zamjenu za jaja u tijestu za palačinke. Tri žlice majoneze mogu zamijeniti dva jaja, a što je najvažnije, palačinke će i dalje biti ukusne. Ova neobična zamjena može dati iznenađujuće dobre rezultate i učiniti palačinke vrlo ukusnima.
Postoje neke alternative za jaja koje vam mogu pomoći da vaše palačinke ostanu ukusne i pahuljaste.
3. Umak od jabuka
Umjesto jaja u smjesu za palačinke možete staviti i umak od jabuka. Četvrtina šalice tog umaka ili banana može zamijeniti jedno jaje u tijestu. Ova neobična zamjena može rezultirati kompaktnijim tijestom, ali s jednako ukusnim rezultatom.
4. Jogurt
I jogurt može biti dobra zamjena za jaja u palačinkama. Najbolje je koristiti obični jogurt jer aromatizirani i zaslađeni mogu promijeniti okus vašeg recepta, piše Healthline.
Možete koristiti četvrtinu šalice (60 grama) jogurta za svako jaje koje treba zamijeniti.
5. Gazirana voda
Gazirana voda može dodati vlažnost receptu. Karbonizacija zadržava mjehuriće zraka, koji pomažu da palačinke budu lagane i pahuljaste.
Svako jaje možete zamijeniti s četvrtinom šalice (60 grama) gazirane vode.
6. Ocat i soda bikarbona
Miješanje jedne žličice (7 grama) sode bikarbone sa žlicom (15 grama) octa može zamijeniti jedno jaje u većini recepata.
Kada se pomiješaju, ocat i soda bikarbona pokreću kemijsku reakciju koja proizvodi ugljični dioksid i vodu, što palačinke čini laganima i prozračnima.