Jutarnja užurbanost i nemogućnost konzumiranja doručka već dugo je problem s kojim se susreće i više ljudi nego što mislimo. Još da smo svjesni koliko to loše utječe na naše zdravlje, sigurno bismo se ustali 15 minuta ranije i napravili si doručak.
Posljedica izbjegavanja pravog, bogatog doručka je prejedanje nakon posla ispred televizora kada unosimo i više kalorija nego što nam je potrebno, a sve zato jer smo pregladnili. Naposlijetku se i debljamo jer se tijelo navikne na ovakav režim te stvara zalihe od svega što pojedete kako bi se pripremilo na vrijeme kada će biti gladno.
Kako izbjeći ove zamke i unositi točno onoliko kalorija koliko nam je potrebno?
Kao prvo, manji obroci u vremenskom periodu od dva do četiri sata održavaju razinu šećera u krvi normalnom, a tako ćete pojesti i 25 posto manje.
Jedite polagano i uvijek za stolom jer ste tako koncentrirani samo na jelo, a ne na seriju na televiziji. Gledanje u televizor potiče vas da gutate bez dobrog žvakanja.
Izbjegavajte previše slatka i gazirana pića jer šećer su u biti prazne kalorije koje dižu glukozu, a ne daju nikakve hranjive tvari.
Nastojte i što više spavati jer i manjak sna rezultira debljanjem. Za doručak su najbolji izbor proteini i zdrave masnoće poput jaja i avokada. Dat će vam potrebnu energiju i držat će vas sitima do ručka. Na jelovnik je dobro uvesti juhu i to barem četiri puta tjedno kako bi imali zdravu, redovitu stolicu.
Umjesto nezdravih grickalica, za međuobrok jedite voće ili orašaste plodove koji su dobri za koncentraciju i rad sivih stanica.