UPOZORILI STRUČNJACI /

Ova vrsta kiselih krastavaca zdravija je za probavu: Lako ih je prepoznati

Image
Foto: Shutterstock

Konzumiranje kiselih krastavaca može imati iznenađujuće koristi za zdravlje, no važno je znati koji su tipovi najbolji za vašu probavu i kako ih pravilno uključiti u prehranu

23.2.2025.
16:56
Shutterstock
VOYO logo
VOYO logo

Kada ljudi jedu hrskavu, slanu i kiselu hranu poput kiselih krastavaca, često pomisle da nije baš zdrava, no nemate razloga za brigu. Naime, određene vrste kiselih krastavaca mogu biti vrlo korisne za vaše zdravlje.

Krastavci koji su bolji za probavni sustav su oni prirodno fermentirani, a ne oni koji se pripremaju s octom i pasteriziraju te stoje na policama. Ako želite pronaći fermentirane krastavce obratite pažnju na etiketi. Tražite riječi poput "lakto-fermentirani" ili "kultivirani" kako biste prepoznali fermentirane vrste. Fermentirati se mogu svi tipovi kiselih krastavaca. No, budite oprezni jer slične oznake mogu imati i krastavci koji nisu fermentirani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako je na etiketi sastojaka naveden ocat, sigurno se ne radi o fermentiranim krastavcima. Neki nefermentirani krastavci također se drže u hladnjacima pa provjerite etikete ili potražite specifične brendove u trgovinama, piše Huff Post.

Image
Foto: Shutterstock

Zašto su fermentirani krastavci zdraviji?

Fermentacija je proces koji čini kisele krastavce zdravijima, objašnjava nutricionistica Sarah Pelc Graca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prirodna fermentacija omogućava korisnim bakterijama, poput lactobacillusa, da šećere pretvore u mliječnu kiselinu, stvarajući tako kiseli proizvod bogat probioticima", rekla je i dodala da proces može poboljšati zdravlje probavnog sustava.

"Fermentacija je korisna za crijevnu mikrofloru jer pomaže uvođenju zdravih bakterija u probavni sustav, što može pomoći u probavi i podržati uravnotežen mikrobiom. Ovi probiotici mogu poboljšati zdravlje crijeva, ojačati imunitet i čak pomoći u smanjenju upala", naglasila je nutricionistica.

Istraživanja su pokazala da žive aktivne kulture, poput onih u fermentiranim krastavcima, čine izvrstan dodatak prehrani, kaže registrirana dijetetičarka Sharon Palmer. Pojasnila je da te kulture u fermentiranoj hrani mogu pomoći u povećanju raznolike i brojne prisutnosti "prijateljskih bakterija" u crijevnom mikrobiomu.

Image
OMILJEN DODATAK RECEPTIMA /

Znate li pravu razliku između vrhnja i mlijeka? Ovo trebate znati ako ćete kuhati s njima

Image
OMILJEN DODATAK RECEPTIMA /

Znate li pravu razliku između vrhnja i mlijeka? Ovo trebate znati ako ćete kuhati s njima

"Više prijateljskih bakterija može pomoći u smanjenju upala, podržavanju zdravlja imuniteta i smanjenju rizika od određenih kroničnih bolesti, poput dijabetesa tipa 2 i raka", kazala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz unos dobrih stvari te bakterije također mogu blokirati loše. "Dobre bakterije u crijevnoj mikroflori pomažu u održavanju odgovarajuće pH ravnoteže u crijevima, što stvara nepovoljan okoliš za rast i širenje štetnih bakterija", kaže registrirana dijetetičarka Trista Best.

Krastavci koji se nalaze na policama u trgovinama možda su ukusni, ali nisu toliko korisni za zdravlje crijeva. Razlog tome leži u načinu njihove pripreme. Naime, krastavci koji nisu fermentirani i koji se čuvaju na policama obično sadrže ocat, koji uništava korisne bakterije, čime gubi probiotska svojstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Certificirana nutricionistica Allison Gregg rekla je: "Krastavci koji se nalaze na policama koji nisu prirodno fermentirani nisu loši, ali ne pružaju nikakve zdravstvene koristi koje imaju prirodno fermentirani krastavci. Također obično sadrže mnogo umjetnih konzervansa, a neki mogu biti bogati dodanim šećerom, što može negativno utjecati na zdravlje crijeva." No, i dalje su ukusni i dobri za konzumaciju u umjerenim količinama, savjetuju stručnjaci.

"Iako ne sadrže probiotike, ovi krastavci i dalje mogu biti ukusni te pružiti male količine vitamina, poput vitamina K", izjavila je Pelc Graca.

Image
Foto: Shuttertstock

Provjerite etikete i pazite na natrij

Stručnjaci savjetuju da provjerite etiketu kako biste bili sigurni da birate najkorisnije krastavce za crijeva. Također možete provjeriti izgled krastavaca u staklenki. Nutricionist Scott Baptie sugerira da tražite riječi 'prirodno fermentirani' na etiketama, a zatim provjerite ima li mutne tekućine u staklenci jer se tu nalazi svi probiotici.

Baptie je istaknuo nedostatak konzumiranja kiselih krastavaca: "Jedan krastavac može sadržavati značajan udio vaše dnevne preporučene količine soli, što nije idealno za one koji nastoje ograničiti unos natrija."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kraju, važno je zapamtiti da su krastavci samo jedan od mnogih prehrambenih proizvoda koji bi trebali biti dio vaše uravnotežene prehrane.

"Jedenje raznolike skupine povrća svaki tjedan, barem trideset različitih vrsta, povezano je s boljim zdravljem crijeva. Ako konzumiranje kiselih krastavaca ili drugih fermentiranih namirnica poput kiselog kupusa pomaže da češće jedete ove biljke nego u njihovom sirovom obliku, samo naprijed. Što više povrća, to bolje", naglasila je Gregg.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE GALERIJU

POGLEDAJTE VIDEO: Kilogram povrća košta koliko i kilogram mesa, kilogram blitve i 6 eura: 'Nekad je bilo 10 kuna, sad je 4 eura'

ksw
NE PROPUSTI 21. VELJAČE!
VOYO logo
Još iz rubrike