NJAM, NJAM! / Top 10 najukusnijih i najboljih božićnih keksa koji se tope u ustima: Jednostavni su za napraviti i cijela kuća će vam divno mirisati

Image
Foto: Shutterstock

Božićne kekse možete napraviti u obliku božićnog drvca, polumjeseca, zvjezdica, spojiti kremom ili marmeladom

22.12.2023.
19:20
Shutterstock
VOYO logo

Božićni keksi neizostavan su dio blagdanske trpeze. Vrlo su jednostavni i zabavni za napraviti, pa ih majke i bake obično rade s mališanima. Osim toga, ako ih stavite u dobro zatvorenu kutiju, ove poslastice mogu se čuvati i do par dana.

POGLEDAJTE VIDEO: Umjesto idile - stres. Kako spriječiti obiteljske svađe za Božić? 'Smanjite očekivanja, pokušajte uživati'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, obzirom da su blagdanski keksi vrlo ukusni, čisto sumnjamo da će vam ostati "za sutra". Možete ih napraviti u obliku božićnog drvca, polumjeseca, zvjezdica, spojiti kremom ili marmeladom jedan za drugi, obojiti, napraviti mnoštvo šarenih i slasnih keksića koji se tope u ustima.

Image
NEMA NA ČEMU /

Top 10 božićnih kolača za koje uopće ne morate paliti pećnicu: Toliko efektni, a recepti jednostavni čak i za početnike!

Image
NEMA NA ČEMU /

Top 10 božićnih kolača za koje uopće ne morate paliti pećnicu: Toliko efektni, a recepti jednostavni čak i za početnike!

Stoga, evo nekoliko recepata za božićne kekse, a među najomiljenijima su svakako oni s cimetom ili bademima. Ne trebamo ni spominjati kako će vam dom kad ih ispečete danim divno mirisati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Božićni keksi s cimetom

Sastojci:

200 g brašna

Tekst se nastavlja ispod oglasa

pola žličice praška za pecivo

1/4 žličice soli

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1 žličica mljevenog cimeta

pola žličice muškatnog oraščića

Tekst se nastavlja ispod oglasa

50 g maslaca, sobne temperature

50 g smeđeg šećera

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1 jaje

1 žličica vanilin ekstrakta

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180 °C. Pripremite lim za pečenje obložen papirom za pečenje. U zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sol, cimet i muškatni oraščić. U drugoj zdjeli mikserom izmiksajte maslac i smeđi šećer dok ne postanu pjenasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodajte jaje i vanilin ekstrakt te miksajte dok se sve ne sjedini. Postupno dodajte smjesu s brašnom u smjesu s maslacem i miješajte dok se ne sjedini. Napravite male kuglice od tijesta i posložite ih na pripremljeni lim za pečenje. Ostavite dovoljno prostora između svake kuglice kako bi se tijesto moglo raširiti tijekom pečenja.

Pecite u zagrijanoj pećnici deset do 12 minuta, dok rubovi keksa ne poprime zlatnu boju. Izvadite kekse iz pećnice i ostavite ih da se ohlade na limu za pečenje. Ovi božićni keksi s cimetom su savršeni za uživanje uz šalicu vrućeg čaja ili kave. Ako želite dodatnu slatkoću, u tijesto možete dodati i malo šećera u prahu ili ukrasiti gotove kekse šećernim glazurom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Shutterstock

božićni keksi s cimetom

Božićni keksi s bademima

Sastoji:

50 g maslaca, sobne temperature

Tekst se nastavlja ispod oglasa

50 g bijelog šećera

1 jaje

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1 žličica ekstrakta badema

150 g brašna

Tekst se nastavlja ispod oglasa

50 g sjeckanih badema

1/4 žličice soli

Tekst se nastavlja ispod oglasa

šećer u prahu za posipanje

Priprema:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zagrijte pećnicu na 180 °C. U zdjeli pomiješajte maslac, bijeli šećer i ekstrakt badema. Miješajte dok ne dobijete kremastu smjesu. Dodajte jaje u zdjelu i miksajte dok se sve ne sjedini.

U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, sjeckane bademe i sol. Postupno dodajte suhe sastojke u zdjelu s mokrim sastojcima. Oblikujte tijesto u kuglu i zamotajte u prozirnu foliju. Ostavite da se ohladi u hladnjaku najmanje sat vremena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od tijesta oblikujte kekse u željenom obliku. Stavite ih na lim za pečenje koji je prekriven papirom za pečenje. Pecite kekse u zagrijanoj pećnici oko 10-12 minuta.

Izvadite božićne kekse s bademima iz pećnice i ostavite da se ohlade na limu za pečenje pet minuta prije posluživanja. Kada su keksi potpuno ohlađeni, pospite ih šećerom u prahu. Ovaj recept za božićne kekse s bademima je savršen za blagdansko vrijeme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Shutterstock

Božićni keksi s bademima

Bakini božićni keksi s masti

Sastojci:

75 dkg brašna

25 dkg šećera

12 dkg svinjske masti

4 jaja

1/2 žličice sode bikarbone

Priprema:

Priprema je vrlo jednostavna. Napravite tijesto od svih sastojaka. Nakon što dobijete glatku smjesu pokrijete je s prozirnom folijom. Ostavite tijesto pola sata neka odmori.

Nakon toga krenite s izradom oblika keksa prema želji. Kekse pecite na 180 °C oko 20 minuta.

Image
Foto: Shutterstock

Božićni keksi s masti

Čokoladni raspucanci

Sastojci:

220 g čokolade za kuhanje,

50 g maslaca,

210 g oštrog brašna,

Pola praška za pecivo,

2 jaja,

100 g šećera,

1 vanilin šećer

šećer u prahu za posipanje

Priprema:

Čokoladu i maslac otopite na pari i ostavite da se smjesa ohladi. U zdjeli pjenasto umutite jaja, šećer i vanilin šećer, a onda u smjesu dodajte brašno prethodno pomiješano s praškom za pecivo i ohlađenu smjesu čokolade i maslaca.

Sve to dobro sjedinite i stavite u hladnjaku 24 sata ili preko noći. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje. Dlanovima oblikujte manje kuglice te ih uvaljajte u šećer u prahu sa svih strana. Stavite ih na lim za pečenje te ih pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 15 minuta.

Image
Foto: Shutterstock

Čokoladni raspucanci

Vanilin kiflice

Sastojci:

350 g brašna

200 g maslaca

70 g šećera

1 vanilin šećer

100 g lješnjaka ili oraha

2 žumanjka

100 g šećera u prahu

1 vanilin šećer

Priprema:

Maslac raskomadajte te ga stavite u brašno, a onda dodajte šećer, vanilin šećer, lješnjake ili orahe i žumanjke. Tijesto dobro umijesite i ostavite da odstoji 20 do 30 minuta u hladnjaku.

Od tijesta napravite niz malih kuglica, a onda od njih oblikujte kiflice. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje i na njega stavite kiflice te ih pecite u prethodno zagrijanoj pećnici deset do 15 minuta na 180 °C.

Kad se kiflice ohlade, pospite ih šećerom u prahu u kojeg ste prethodno dodali vanilin šećer.

Image
Foto: Shutterstock

Vanilin kiflice

Prhki božićni keksići

Sastojci:

350 g mekog brašna

300 g maslaca

100 g šećera u prahu

1 vanilin šećer

1 žumanjak

Vaša omiljena marmelada

čokolada za kuhanje

šećer u prahu

Priprema:

Omekšali maslac umutite sa šećerom i žumancem, pa dodajte brašno i dobro umijesite.

Tijesto stavite u špricu za kolače te raznim nastavcima u limu za pečenje, kojeg ste prethodno obložili papirom za pečenje, oblikujte razne oblike poput vjenčića, ružica i sl.

Keksiće u prethodno zagrijanoj pećnici pecite na 180 °C oko sedam do 12 minuta te pazite da ostanu svijetle boje. Kad se ohlade, spojite ih omiljenom marmeladom ili rastopljenom čokoladom (pripazite da nije vruća kako se keksići ne bi raspali). Pospite ih šećerom u prahu ili prošarajte otopljenom čokoladom.

Image
Foto: Shutterstock

Božićni keksići

Linzeri

Sastojci:

150 g maslaca

230 g glatkog brašna

80 g šećera u prahu

2 žumanjka

marmelada

šećer u prahu

Priprema:

Omekšali maslac pomiješajte s brašnom te dodajte žumanjke i šećer u prahu. Mijesite tijesto dok ne dobijete glatku smjesu. Umotajte tijesto u foliju i stavite u hladnjak na pola sata.

Razvaljajte tijesto da bude tri do četiri milimetra tanko te ga kalupom izrežite. Na polovici izbušite rupe kalupom ili čepom od neke boce.

Linzere stavite na lim za pečenje kojeg ste prethodno obložili papirom za pečenje te pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C oko deset do 15 minuta.

Kad se ohlade, kolačiće s rupom u sredini pospite šećerom u prahu, a one bez rupe namažite marmeladom te ih spojite.

Image
Foto: Shutterstock

Linzeri

Šapice

Sastojci:

400 g brašna

150 g oraha

2 jaja

200 g masti

50 g šećera

3 vanilin šećera

1 prašak za pecivo

100 g šećera u prahu

Priprema:

Brašno, orahe, jaja, mast, šećer, vanilin šećer i prašak za pecivo dobro umijesite.

Kalupe za šapice premažite uljem ili maslacem ili margarinom te dobro pobrašnite te ih napunite tijestom, ali ne do vrha.

Stavite ih na lim za pečenje kojeg ste prethodno obložili papirom za pečenje te pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C oko deset do 15 minuta ili dok ne porumene. Ohlađene šapice pospite šećerom u prahu.

Image
Foto: Shutterstock

Šapice

Paprenjaci

Sastojci:

450 g oštrog brašna

mljeveni crni papar

mljeveni klinčići

mljeveni cimet

2 žlice meda

3 žumanjka

1 jaje

150 g oraha

150 g šećera

180 g masti

mljeveni muškatni oraščić

Priprema:

Omekšalu mast pomiješajte s brašnom te dodajte šećer, mljevene orahe, jaje, žumanjke, med, cimet, malo klinčića u prahu, muškatnog oraščića i papra. Sastojke dobro umiješajte u glatku smjesu. Ostavite je oko sat do dva u hladnjaku.

Tijesto izrežite kalupima za paprenjake te stavite na lim za pečenje kojeg ste prethodno obložili papirom za pečenje. Paprenjake pecite na 180 °C oko 20 minuta.

Image
Foto: Shutterstock

Paprenjaci

Speculaas keksi

Sastojci:

180 g brašna

1 prašak za pecivo

2 žličice gotove speculaas mješavine začina

100 g maslaca

100 g smeđeg šećera

2 žlice mlijeka

gustin

Priprema:

Brašno pomiješajte s praškom za pecivo, šećerom i začinima, zatim dodajte omekšali maslac i mlijeko. Umijesite glatko tijesto. Umotajte u foliju te stavite da se hladi u hladnjaku minimalno pola sata.

Tijesto ostavite malo na sobnoj temperaturi, a onda ga pospite gustinom te oblikujte rukama ili kalupima u željene oblike. Speculaas kekse stavite na lim za pečenje kojeg ste prethodno obložili papirom za pečenje te pecite na 180 °C oko deset do 20 minuta.

Image
Foto: Shutterstock

Speculaas keksi

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo