Božićni keksi neizostavan su dio blagdanske trpeze. Vrlo su jednostavni i zabavni za napraviti, pa ih majke i bake obično rade s mališanima. Osim toga, ako ih stavite u dobro zatvorenu kutiju, ove poslastice mogu se čuvati i do par dana.
POGLEDAJTE VIDEO: Umjesto idile - stres. Kako spriječiti obiteljske svađe za Božić? 'Smanjite očekivanja, pokušajte uživati'
No, obzirom da su blagdanski keksi vrlo ukusni, čisto sumnjamo da će vam ostati "za sutra". Možete ih napraviti u obliku božićnog drvca, polumjeseca, zvjezdica, spojiti kremom ili marmeladom jedan za drugi, obojiti, napraviti mnoštvo šarenih i slasnih keksića koji se tope u ustima.
Stoga, evo nekoliko recepata za božićne kekse, a među najomiljenijima su svakako oni s cimetom ili bademima. Ne trebamo ni spominjati kako će vam dom kad ih ispečete danim divno mirisati.
Božićni keksi s cimetom
Sastojci:
200 g brašna
pola žličice praška za pecivo
1/4 žličice soli
1 žličica mljevenog cimeta
pola žličice muškatnog oraščića
50 g maslaca, sobne temperature
50 g smeđeg šećera
1 jaje
1 žličica vanilin ekstrakta
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 °C. Pripremite lim za pečenje obložen papirom za pečenje. U zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sol, cimet i muškatni oraščić. U drugoj zdjeli mikserom izmiksajte maslac i smeđi šećer dok ne postanu pjenasti.
Dodajte jaje i vanilin ekstrakt te miksajte dok se sve ne sjedini. Postupno dodajte smjesu s brašnom u smjesu s maslacem i miješajte dok se ne sjedini. Napravite male kuglice od tijesta i posložite ih na pripremljeni lim za pečenje. Ostavite dovoljno prostora između svake kuglice kako bi se tijesto moglo raširiti tijekom pečenja.
Pecite u zagrijanoj pećnici deset do 12 minuta, dok rubovi keksa ne poprime zlatnu boju. Izvadite kekse iz pećnice i ostavite ih da se ohlade na limu za pečenje. Ovi božićni keksi s cimetom su savršeni za uživanje uz šalicu vrućeg čaja ili kave. Ako želite dodatnu slatkoću, u tijesto možete dodati i malo šećera u prahu ili ukrasiti gotove kekse šećernim glazurom.
božićni keksi s cimetom
Božićni keksi s bademima
Sastoji:
50 g maslaca, sobne temperature
50 g bijelog šećera
1 jaje
1 žličica ekstrakta badema
150 g brašna
50 g sjeckanih badema
1/4 žličice soli
šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 °C. U zdjeli pomiješajte maslac, bijeli šećer i ekstrakt badema. Miješajte dok ne dobijete kremastu smjesu. Dodajte jaje u zdjelu i miksajte dok se sve ne sjedini.
U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, sjeckane bademe i sol. Postupno dodajte suhe sastojke u zdjelu s mokrim sastojcima. Oblikujte tijesto u kuglu i zamotajte u prozirnu foliju. Ostavite da se ohladi u hladnjaku najmanje sat vremena.
Od tijesta oblikujte kekse u željenom obliku. Stavite ih na lim za pečenje koji je prekriven papirom za pečenje. Pecite kekse u zagrijanoj pećnici oko 10-12 minuta.
Izvadite božićne kekse s bademima iz pećnice i ostavite da se ohlade na limu za pečenje pet minuta prije posluživanja. Kada su keksi potpuno ohlađeni, pospite ih šećerom u prahu. Ovaj recept za božićne kekse s bademima je savršen za blagdansko vrijeme.
Božićni keksi s bademima
Bakini božićni keksi s masti
Sastojci:
75 dkg brašna
25 dkg šećera
12 dkg svinjske masti
4 jaja
1/2 žličice sode bikarbone
Priprema:
Priprema je vrlo jednostavna. Napravite tijesto od svih sastojaka. Nakon što dobijete glatku smjesu pokrijete je s prozirnom folijom. Ostavite tijesto pola sata neka odmori.
Nakon toga krenite s izradom oblika keksa prema želji. Kekse pecite na 180 °C oko 20 minuta.
Božićni keksi s masti
Čokoladni raspucanci
Sastojci:
220 g čokolade za kuhanje,
50 g maslaca,
210 g oštrog brašna,
Pola praška za pecivo,
2 jaja,
100 g šećera,
1 vanilin šećer
šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Čokoladu i maslac otopite na pari i ostavite da se smjesa ohladi. U zdjeli pjenasto umutite jaja, šećer i vanilin šećer, a onda u smjesu dodajte brašno prethodno pomiješano s praškom za pecivo i ohlađenu smjesu čokolade i maslaca.
Sve to dobro sjedinite i stavite u hladnjaku 24 sata ili preko noći. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje. Dlanovima oblikujte manje kuglice te ih uvaljajte u šećer u prahu sa svih strana. Stavite ih na lim za pečenje te ih pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 15 minuta.
Čokoladni raspucanci
Vanilin kiflice
Sastojci:
350 g brašna
200 g maslaca
70 g šećera
1 vanilin šećer
100 g lješnjaka ili oraha
2 žumanjka
100 g šećera u prahu
1 vanilin šećer
Priprema:
Maslac raskomadajte te ga stavite u brašno, a onda dodajte šećer, vanilin šećer, lješnjake ili orahe i žumanjke. Tijesto dobro umijesite i ostavite da odstoji 20 do 30 minuta u hladnjaku.
Od tijesta napravite niz malih kuglica, a onda od njih oblikujte kiflice. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje i na njega stavite kiflice te ih pecite u prethodno zagrijanoj pećnici deset do 15 minuta na 180 °C.
Kad se kiflice ohlade, pospite ih šećerom u prahu u kojeg ste prethodno dodali vanilin šećer.
Vanilin kiflice
Prhki božićni keksići
Sastojci:
350 g mekog brašna
300 g maslaca
100 g šećera u prahu
1 vanilin šećer
1 žumanjak
Vaša omiljena marmelada
čokolada za kuhanje
šećer u prahu
Priprema:
Omekšali maslac umutite sa šećerom i žumancem, pa dodajte brašno i dobro umijesite.
Tijesto stavite u špricu za kolače te raznim nastavcima u limu za pečenje, kojeg ste prethodno obložili papirom za pečenje, oblikujte razne oblike poput vjenčića, ružica i sl.
Keksiće u prethodno zagrijanoj pećnici pecite na 180 °C oko sedam do 12 minuta te pazite da ostanu svijetle boje. Kad se ohlade, spojite ih omiljenom marmeladom ili rastopljenom čokoladom (pripazite da nije vruća kako se keksići ne bi raspali). Pospite ih šećerom u prahu ili prošarajte otopljenom čokoladom.
Božićni keksići
Linzeri
Sastojci:
150 g maslaca
230 g glatkog brašna
80 g šećera u prahu
2 žumanjka
marmelada
šećer u prahu
Priprema:
Omekšali maslac pomiješajte s brašnom te dodajte žumanjke i šećer u prahu. Mijesite tijesto dok ne dobijete glatku smjesu. Umotajte tijesto u foliju i stavite u hladnjak na pola sata.
Razvaljajte tijesto da bude tri do četiri milimetra tanko te ga kalupom izrežite. Na polovici izbušite rupe kalupom ili čepom od neke boce.
Linzere stavite na lim za pečenje kojeg ste prethodno obložili papirom za pečenje te pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C oko deset do 15 minuta.
Kad se ohlade, kolačiće s rupom u sredini pospite šećerom u prahu, a one bez rupe namažite marmeladom te ih spojite.
Linzeri
Šapice
Sastojci:
400 g brašna
150 g oraha
2 jaja
200 g masti
50 g šećera
3 vanilin šećera
1 prašak za pecivo
100 g šećera u prahu
Priprema:
Brašno, orahe, jaja, mast, šećer, vanilin šećer i prašak za pecivo dobro umijesite.
Kalupe za šapice premažite uljem ili maslacem ili margarinom te dobro pobrašnite te ih napunite tijestom, ali ne do vrha.
Stavite ih na lim za pečenje kojeg ste prethodno obložili papirom za pečenje te pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C oko deset do 15 minuta ili dok ne porumene. Ohlađene šapice pospite šećerom u prahu.
Šapice
Paprenjaci
Sastojci:
450 g oštrog brašna
mljeveni crni papar
mljeveni klinčići
mljeveni cimet
2 žlice meda
3 žumanjka
1 jaje
150 g oraha
150 g šećera
180 g masti
mljeveni muškatni oraščić
Priprema:
Omekšalu mast pomiješajte s brašnom te dodajte šećer, mljevene orahe, jaje, žumanjke, med, cimet, malo klinčića u prahu, muškatnog oraščića i papra. Sastojke dobro umiješajte u glatku smjesu. Ostavite je oko sat do dva u hladnjaku.
Tijesto izrežite kalupima za paprenjake te stavite na lim za pečenje kojeg ste prethodno obložili papirom za pečenje. Paprenjake pecite na 180 °C oko 20 minuta.
Paprenjaci
Speculaas keksi
Sastojci:
180 g brašna
1 prašak za pecivo
2 žličice gotove speculaas mješavine začina
100 g maslaca
100 g smeđeg šećera
2 žlice mlijeka
gustin
Priprema:
Brašno pomiješajte s praškom za pecivo, šećerom i začinima, zatim dodajte omekšali maslac i mlijeko. Umijesite glatko tijesto. Umotajte u foliju te stavite da se hladi u hladnjaku minimalno pola sata.
Tijesto ostavite malo na sobnoj temperaturi, a onda ga pospite gustinom te oblikujte rukama ili kalupima u željene oblike. Speculaas kekse stavite na lim za pečenje kojeg ste prethodno obložili papirom za pečenje te pecite na 180 °C oko deset do 20 minuta.
Speculaas keksi