Jedan TikToker pod nazivom @andrelifehack otkrio je šokantne detalje koji su se nalazili na brokuli te odvratio mnoge ljude od kupnje toga povrća.
Postavio je video u kojem je stavio komad brokule na tanjur te njime udario o površinu. Mogli ste uočiti mnoge sitne crne kukce kako padaju.
U opisu je dodao mučan emoji, a brojni korisnici TikToka su se složili s tim.
"Oh, ne mogu vjerovati da nisam očistio brokulu", "Dobro, prestao sam jesti jagode zbog TikToka, a sada nikad ne diram brokulu", pisali su.
Zašto su bube na brokuli?
Dr. Deborah Lee iz Dr. Fox Online Pharmacy otkrila je razloge bubama u brokulama.
"Brokula može biti često zaražena insektima kao što su lisne uši, kupusnjače, gusjenice dijamantskog moljca, buhači i tripsi. Često žive na donjoj strani lišća i unutar cvjetova i teško ih je uočiti. Iako ovo ne zvuči baš ukusno, ovi insekti nisu štetni za ljudsko zdravlje. Prirodno rastu na biljci brokule u poljima. Poljoprivrednici koriste pesticide kako bi ih kontrolirali , objasnila je.
Objasnila je i koja je vrsta kukaca koji se nalaze u videu ovog tiktokera. Riječ je o lisnim ušima i kako tvrdi, ne predstavljaju nikakvu opasnost za nas.
"Iako nisu štetni za ljude, mogu isisati sok iz biljke brokule, oslabiti biljku i također širiti druge infekcije na usjeve", rekla je.
Bitno je da se povrće opere
Spomenula je kako je jako bitno da se povrće opere odmah čim ga donesemo iz trgovine. Iako bube nisu problem, postoje bolesti koje jesu.
"Preporučljivo je pažljivo oprati brokulu prije kuhanja. Upamtite da brokula, kao i drugo sirovo voće i povrće, može sadržavati bakterije i viruse - kao što su salmonela, E.coli i listerija, hepatitis A i norovirus, koji mogu uzrokovati ozbiljne bolesti kod ljudi", rekla je Deborah te nastavila dalje.
"Parazit cyclospora prijavljen je u Ujedinjenom Kraljevstvu kod ljudi koji su se nedavno vratili nakon što su jeli kontaminirano povrće dok su bili na odmoru u Meksiku. Uvijek je važno ne jesti neoprano voće i povrće u inozemstvu, a ciklospora je identificirana u pladnjevima s hranom koji su sadržavali brokulu."
Kako očistiti povrće?
Deborah je objasnila i kako najbolje očistiti povrće.
"Namočite brokulu 20 minuta u sudoperu punom hladne vode i dodajte nekoliko žličica soli i dvije žlice bijelog vinskog octa. To će uzrokovati da se svi insekti odvoje od cvjetova.
Zatim snažno protresite brokulu prije temeljitog ispiranja i kuhanja na pari. Brokulu treba čuvati u hladnjaku i labavo zamotanu kako bi zrak mogao cirkulirati. Nakon što se opere i pripremi, treba je ponovno spremiti u hladnjak do kuhanja i treba izdržati 3 do 5 dana u hladnjaku", savjetuje dr. Deborah.
POGLEDAJTE VIDEO: Stručnjak za hranu otkrio jede li koru limuna zbog pesticida te je li više tretirano domaće ili uvozno voće i povrće