Origano (Origanum vulgare Labiatae), poznat i kao mravinac, ime je dobio po grčkoj riječi oros, ili planina, te ganos, odnosno sreća.
Samonikla sredozemna, mirodijska biljka u našim krajevima uzgaja se u Istri i na otoku Hvaru, a u svijetu je najcjenjeniji grčki origano. Možete ga sami uzgajati i u svom vrtu ili na balkonu.
Mogu se koristiti i svježi listovi, ali i usitnjeni i mljeveni. Zbog visokog sadržaja fenolne kiseline i flavonoida, ima širok spektar antibakterijskih, fungicidnih, antiviralnih i antioksidantnih svojstava.
U početku je ulje origana bilo korišteno u aromaterapiji. Esencijalno ulje origana najjači je poznati biljni antiseptik, a čak je 21 puta jači od fenola, koji je korišten za sterilizaciju bolničke opreme.
arti-201004150027006 Primjenjuje se kao lijek kod upale sinusa, posebno kronične grlobolje, upale uha, prehlade, viroze, gripe, kao sredstvo za iskašljavanje, sredstvo za širenje bronha i protiv grčeva te kod upale mjehura.
U kuhinji se najbolje spaja s rajčicom i čili papričicama, dok će okus tikvica, brokule, cvjetače i patlidžana podići na višu razinu.
Savršeno se slaže s češnjakom, lukom, timijanom, bosiljkom, peršinom i maslinovim uljem. Riba pečena u soli kojoj su dodani nasjeckani listići origana dobit će poseban mediteranski štih.
Svježi origano dodaje se salatama te mesu na roštilju, peradi i divljači. Izvrstan je kao dodatak jelima od krumpira, morskim plodovima, mahunarkama te svježem siru.
Osim što je neizostavan na pizzi, dodaje se raznim tjesteninama i školjkama. Koristi se svježi i sušeni, ali može se koristiti i zaleđeni. Zamrzava se tako da svježe oprane i posušene stabljike i listiće stavite u najlonsku vrećicu i istisnete zrak. Možete ga čuvati do 12 mjeseci.
Vrlo lako možete sami napraviti čaj od origana, koji pomaže kod bronhitisa, prehlade ili upale grla, ali i kod bolova u crijevima.
Jednu čajnu žličicu usitnjenih listova origana prelijte šalicom vruće vode i pustite da odstoji desetak minuta.
Prethodni članak:
arti-201004150027006