Korejski režim ljepote sve je više zastupljen među ženama u zapadnim zemljama, a čak i muškarci polako prihvaćaju brojne korake njege. Tonici, esencije, ampule, maske - samo su neki od proizvoda koje Korejke svakodnevno koriste i rezultati se vide godinama. No, što je s prehranom? Zdrava koža nije rezultat samo vanjske njege, za nju se moramo pobrinuti i pravilnom prehranom. A tu važnju činjenicu Korejke itekako znaju.
Korejska prehrana uključuje mnogo povrća, morske hrane i ima nisku vrijednost glikemijskog indeksa, što znači da uzrokuje mali porast šećera u krvi. Takva prehrana smanjuje rizik dijabetesa, upala u tijelu i na koži poput akni, kožnih bolesti i slično. Jedna je studija pokazala kako su ljudi koji su 10 dana jeli korejsku prehranu nižeg glikemijskog indeksa vidjeli izrazita poboljšanja na svojoj koži. Akne su se povukle za 27 posto, sebum u žlijezdama lojnicama pao je za 25 posto, a upale su se smanjile od 40 do 50 posto.
Ako želite dovesti stanje organizma u normalu i time utjecati i na zdravlje kože, probajte četiri korejske poslastice u nastavku.
Kimchi
Kimchi
Kimchi je tipično korejsko jelo od fermentiranog povrća i školjaka, odnosno ribe. Najčešće se radi od kupusa s dodatkom češnjaka, šećera, ljutih papričica i soli. Unutra se dodaju kamenice ili inćuni kako bi okus bio bogatiji. Korejci ovo jelo obično spreme u velike keramičke posude i ostave nekoliko mjeseci na zraku da fermentira. Rezultat je ukusno jelo bogato dobrom bakterijom lactobacillus koja se obično nalazi u jogurtu a povoljno utječe na crijevnu floru, a time i na kožu. Nezdrav probavni trakt itekako utječe na pojavu akni i ostalih upala na koži. Kimchi također vraća vlagu koži te utječe na porast hijaluronske kiseline, odgovorne za napetu, glatku i hidratiziranu kožu.
Makgeolli
Magkeolli
Tko bi rekao da alkoholno piće poput korejskog Makgeollija može povoljno utjecati na kožu? Makgeolli je pjenušavo vino od fermentirane riže, kvasca i vode, blago slatkastog okusa te sadrži 6 do 8 posto alkohola. Ono što je posebno zanimljivo kod ovog pića jest da sadrži istu količinu probiotika kao i 100 čašica jogurta, što ga čini pravim eliksirom za probavni sustav i kožu. Osim probiotika bogat je i aminokiselinama te vitaminom B koji učvršćuju te posvjetljuju kožu. Makgeolli se pije nakon što je fermentirao oko 10 dana.
Juha od algi
Juha od algi
U Koreji se ova juha jede već stoljećima u svako doba dana. Priprema se od morskih algi natopljenih goveđim ili ribljim temeljcem, a sve je začinjeno soja umakom, solju, češnjakom i sezamovim uljem. Samo jedan list sušene nori alge, koja se koristi za izradu sushija, sadrži istu količinu omega-3 masnih kiselina kao i dva avokada. Omega-3 nezasićene masne kiseline štite srce i krvne žile smanjenjem triglicerida te osiguravaju protuupalno djelovanje. Prema korejskoj tradiciji juha od algi prvo je jelo koje žene pojedu nakon poroda. Također je običaj juhu jesti na svoj rođendan upravo zato, kako kažu, "što ju je i naša mama pojela kad nas je rodila".
Boricha
Boricha ili čaj od ječma bogat je izvor antioksidanata, odnosno nutrijenata u hrani koji sprječavaju gubitak kisika iz tijela. Potvrđeno je da antioksidanti nađeni u ovom čaju sprječavaju formiranje peroksinitrita, oksidanta odgovornog za uništavanje tkiva i DNK molekula. Kako ga pripremiti? Poprženi ječam prelijte vodom i pustite da zavri. U slast!