Tajna savršenog bolognese umaka: Samo jedan sastojak može učiniti veliku razliku
Ukusni bolognese savršen je obrok za obiteljski ručak tijekom tjedna, ali i za posluživanje gostima
Špageti bolognese omiljeno su jelo u mnogim kućanstvima, no prečesto se dogodi da mu nedostaje onaj pravi, bogati okus. Srećom, postoji jednostavan i jeftin trik kojim ga možete pretvoriti u pravo gurmansko iskustvo. Prema pisanju portala Express, samo jedan sastojak može učiniti veliku razliku i podići ovo jelo na novu razinu.
Dobro pripremljen bolognese savršen je obrok za obiteljski ručak tijekom tjedna, ali i za posluživanje gostima.
Stručnjaci s kulinarskog portala BBC Good Food dijele savjete kako poboljšati ovaj klasik. Naglašavaju da svatko treba imati osnovni recept za bolognese koji je ukusan, bez obzira na jednostavnost.
Tajna je u tome da se umak kuha vrlo polako i na laganoj vatri dok ne postane izuzetno bogat i gust. Time se postiže dubina okusa koja je karakteristična za vrhunski pripremljen bolognese, a recept je osmišljen tako da bude cjenovno pristupačan.
Ako želite podići svoj bolognese na višu razinu, preporuka je dodati passatu. Passata, odnosno pasirane rajčice, pravo je blago talijanske kuhinje. Ona pomaže produbiti okus i stvara glatku, ukusnu bazu za umake.
Tajna savršenog bolognese umaka
Za razliku od konzerviranih ili kuhanih proizvoda od rajčice, passata ima svježiji profil okusa koji će obogatiti vaše jelo. Njena glatka tekstura služi kao izvrsna podloga ne samo za umake, već i za juhe i variva, što je čini svestranim sastojkom koji je uvijek dobro imati pri ruci.
Portal Dishdashboard navodi: "Passata, pire od procijeđenih rajčica, pruža glatku i živahnu podlogu za umak, dopuštajući ostalim sastojcima da dođu do izražaja".
Kako biste dodatno unaprijedili svoj bolognese, BBC Good Food predlaže i dodavanje crnog vina tijekom kuhanja umaka. Vino će dodati složenost i bogatstvo okusa. Za dašak hrskavosti i teksture, jelo možete poslužiti s pangrattatom – preprženim krušnim mrvicama sa začinskim biljem i češnjakom.
Naravno, bolognese uvijek možete prilagoditi vlastitom ukusu. Poslužite ga uz kruh s češnjakom ili dodajte malo čilija u umak za pikantnost. Tradicionalni recept naglašava finu ravnotežu između mljevenog mesa, povrća i umaka, a uz ove jednostavne savjete, vaš će bolognese svaki put biti savršen.
POGLEDAJTE GALERIJU
POGLEDAJTE VIDEO: Poznati liječnik razotkriva mitove o perimenopauzi i menopauzi: 'Važno je pričati o tome'