Održavanje svježeg začinskog bilja dulje od nekoliko dana bez gubitka svježine ili promjene boje može biti izazovno, ali mnogi kulinarski stručnjaci preporučuju jednostavan način pohrane s jednim osnovnim sastojkom iz kuhinje.
Uobičajeno je spremati začinsko bilje u hladnjak dok vam ne zatreba, ali tako se može uništiti prije nego što ih stignete upotrijebiti.
Kada stavite začine u hladnjak, počinju venuti zbog prekomjerne vlage, nepravilnog načina pohrane i niskih temperatura. Osim toga, i listovi će poprimiti smeđu boju, piše Express.
Pravilan način pohrane svježeg začinskog bilja
Kako biste to spriječili, neki stručnjaci savjetuju zamrzavanje začina u maslinovom ulju kao tajnu dugotrajnog očuvanja. Isto možete učiniti i sa svježim čilijem.
Stručnjaci iz LoveFooda rekli su da će začinsko bilje ostati svježe ako ga nasjeckate i stavite u posudu za led. Umjesto vode, kockice prelijte maslinovim uljem ili otopljenim maslacem, a zatim ih zamrznite. Maslinovo ulje će sačuvati okus bilja i spriječiti da upije neugodne mirise iz zamrzivača.
The Kitchn napominje da ovaj trik najbolje djeluje s "tvrđim" začinskim biljem poput ružmarina, kadulje, timijana i origana. Međutim, kada je riječ o "mekšem" bilju, poput mente, bosiljka, limunske trave i kopra, ova metoda nije toliko učinkovita.
Osim što će začini duže ostati u dobrom stanju, ovako ih možete lako dodavati jelima kad vam zatreba.
"Ovo je sjajan način da uvijek imate spremne začine za variva, pečenja, juhe i jela od krumpira. Ova jela obično zahtijevaju ulje na početku pripreme pa možete uzeti zamrznutu kockicu ulja s biljem i koristiti je kao bazu. Pirjajte luk i češnjak u ovom aromatičnom ulju i pustite da se okusi spoje s jelom", poručili su kuhari.
POGLEDAJTE GALERIJU
POGLEDAJTE VIDEO: Hrvatski vinari dižu kvalitetu, a uvoz ruši brojke: Ipak, vinari imaju sve veći profit