SVI TO RADITE, A NE ZNATE DA JE ŠTETNO: / Ovo povrće ni u ludilu nemojte podgrijavati jer tada postaje kancerogeno

Image
Foto: Thinkstock
8.8.2017.
8:17
Thinkstock
VOYO logo

Špinat spada u grupu lisnatog povrća koje sadrži relativno visok postotak nitrata, koje resorbira iz zemlje preko korijena.

"Kada špinat odstoji, a osobito ako je posrijedi termički obrađena naminica. količina nitrata se povećava, a oni se u kuhanom špinatu procesom vrenja čak pretvaraju u nitrite. Oni su opasni jer se u organizmu spajaju s aminima i tvore visoko kancerogene spojeve koje nazivamo nitrozoaminima", objasnila je nutricionistkinja i znanstvenica Dagmar von Cramm.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ukoliko samo nakratko podgrijete špinat neposredno prije konzumiranja, ne morate brinuti", kazala je von Cramm, upozorivši da se to ne odnosi na sasvim malu djecu, kod koje u najekstremnijem slučaju posljedica može biti do gušenja.

Image
ŠPINAT UZROKUJE... ŠTO? /

Šokantno otkriće znanstvenika dovodi u vezu špinat s razvitkom ove teške bolesti

Image
ŠPINAT UZROKUJE... ŠTO? /

Šokantno otkriće znanstvenika dovodi u vezu špinat s razvitkom ove teške bolesti

"Ostaci kuhanog špinata ne smiju se čuvati na sobnoj temperaturi. Odmah ih treba spremiti u hladnjak. Neposredno prije konzumiranja samo ih nakratko podgrijte", rekla je. "Zapravo je najbolje pripremiti samo onoliko špinata koliko se može pojesti za jedan obrok."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Špinat se može jesti sirov, kao salata. Bogat je vitaminom A, C i beta-karotenom i folnom kiselinom.

Ovo povrće dugo se smatralo najboljim izvorom minerala željeza, što je netočno jer ga ondje i nema u velikim količinama. Usto, ta vrsta željeza, a još je nazivamo neheminskim željezom (za razliku od heminskog kojega ima u hemoglobinu), oblik je koji se slabo i sporo upija u crijevima. Dakle, ne bismo trebali očekivati veću korist u liječenju anemije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo