U emisiji Tajni sastojakRenata Sopek ugostila je Rominu Mlinarević, učiteljicu prirodne prehrane, koja je pokazala kako se radi ukusan 'superzdrav' smoothie od jagoda.
Osim voća, djevojke su koristile neke nesvakodnevne namirnice poput bademovog mlijeka, goji bobica i chia sjemenki.
"Bademovo je mlijeko idealna zamjena za kravlje mlijeko, najmanje je masno i jako je zdravo", objasnila je Romina, dodavši kako se umjesto njega u receptu može koristiti i rižino, sojino ili neko drugo mlijeko.
Goji bobice, takozvane "sretne bobice", čija su domovina Himalaji, godinama se koriste u prehrani, ali i u medicini zbog zavidnih količina antioksidansa, aminokiselina i esencijalnih masnih kiselina. Imaju izuzetno visoku razinu vitamina C, željeza i mnogih drugih nutrijenata, zbog čega su danas najpoznatija superhrana na svijetu.
Chia sjemenke u suvremenoj se kuhinji koriste od 1991. godine, a plod su biljke iz porodice metvice koja raste u Meksiku i Gvatemali.
"Chia sjemenke u smoothieje se stavljaju kako bi nabubrile i dale osjećaj sitosti, a u receptima mogu zamijeniti i jaja", objasnila je Romina, dodavši kako je ananas, osim što je ukusan, specifičan po tome što ga se može jesti nakon obroka jer ne nadima.
Renatin i Rominin smoothie ispao je vrlo ukusno, a ako želite podići energiju, ovo je idealan recept za vas.