Dan zaljubljenih ponekad je najljepše proslaviti u domu s voljenom osobom. Ako vi i vaš partner nemate planove za večeru za Valentinovo, to ne znači da ih ne smijete iznenaditi večerom napravljenom iz srca. Taj mali znak pažnje može im značiti više od skupocjene večere u luksuznim restoranima, a za dodatnu dozu romantike možete zapaliti svijeće, staviti lijepi stolnjak i napraviti romantičan ugođaj stvoren za Valentinovo.
Što kuhati za Valentinovo?
Prije nego što se zaputite u kuhinju, razmislite o tome što vaš partner voli, a da dugo nije bilo na meniju. To je možda neko jelo koje je malo kompliciranije za napraviti, nešto što možda ne voli pripremati iz ovog ili onog razloga ili jednostavno nešto iz njihovog djetinjstva. Ne trebate trošiti silne novce na prikupljanje sastojaka niti sate u kuhinji - bit će im dovoljan znak pažnje da ste se sjetili njihovog najdražeg jela i pripremili ga za njih.
Ako vas pak inspiracija ne služi, imamo nekoliko prijedloga za jela koje vaša bolja polovica sigurno neće zaboraviti.
Rižoto s plodovima mora
S obzirom na to da Valentinovo ove godine pada na petak, ovo jelo je savršen izbor za početak vašeg romantičnog večera. Rižoto s plodovima mora osvajat će vas laganom teksturom i bogatstvom okusa, a ako dodate nekoliko komadića ribe i školjki, stvorit ćete savršen spoj za ljubavnu večeru. Uz to, plodovi mora simboliziraju ljubav i strast, što je savršeno za ovu priliku.
Rižoto s plodovima mora sastojci:
- 300 g riže za rižoto
- 200 g plodova mora (škampi, dagnje, lignje)
- 1 glavica crnog luka
- 2 češnja češnjaka
- 500 ml ribljeg temeljca
- 50 ml bijelog vina
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 limun
- Sol i papar po ukusu
Rižoto s plodovima mora priprema:
- U velikoj tavi zagrijte malo maslinovog ulja, pa dodajte sitno sjeckani luk i češnjak. Pržite dok ne omekšaju.
- Dodajte rižu i lagano je pržite, stalno miješajući.
- Polako dodajte temeljac (povrtni ili riblji), po malo, miješajući dok riža ne upije tekućinu.
- U međuvremenu, na drugoj tavi pržite plodove mora (škampi, lignje, dagnje) dok ne postanu zlatno smeđi.
- Na kraju, pomiješajte rižoto s plodovima mora, začinite solju, paprom i limunovim sokom.
Prava tjestenina carbonara
Tko ne voli tjesteninu? Za Valentinovo, prava talijanska carbonara bit će pun pogodak. Ova klasična talijanska delicija jednostavna je, ali vrlo ukusna i savršen je izbor ako želite impresionirati svog partnera s nečim što je istovremeno bogato i ujedno ne previše komplicirano.
Vege musaka
Za one koji preferiraju povrće ili veganske opcije, musaka je savršen izbor. Bez mesa, ali jednako ukusna, može uključivati povrće poput patlidžana, tikvica i krumpira, a uz dodatak začina i veganske alternative, poput biljnog mlijeka ili tofua, ovo jelo postaje prava zvijezda veganskog Valentinova.
Vege musaka sastojci:
- 2 patlidžana
- 2 tikvice
- 3 krumpira
- 400 g umaka od rajčice
- 100 ml biljnog mlijeka
- 100 g veganskog sira (po izboru)
- 1 luk
- 1 češanj češnjaka
- Maslinovo ulje
- Sol, papar, suhi začini (origano, timijan)
Vege musaka priprema:
- Skuhajte povrće (patlidžan, tikvica) i narežite na tanke ploške.
- U tavi pripremite umak od rajčica s začinima.
- U slojevima stavljajte povrće, umak i po želji dodajte veganski sir ili tofu.
- Na kraju prelijte sve s malo biljnog mlijeka i stavite peći u pećnicu dok sve ne postane zlatno i mjehurićasto.
Domaći burgeri
Fast food Friday se definitivno ne mora preskakati, čak ni za Valentinovo! Ako želite malo začiniti stvari, možete se potruditi i dodati poseban pečat ovom klasičnom obroku. Zašto ne biste napravili domaće burgere, ispekli super hrskavi pomfri i sve to umotali u papir za pečenje? A za onaj extra touch, sve to možete posložiti u kutiju za dostavu s imenom vašeg izmišljenog restorana brze hrane i logom koji možete osmisliti — neka to bude inspirirano imenom vaše bolje polovice! Bit će to pravi hit, a uz to, sigurno ćete stvoriti nekoliko smiješnih i simpatičnih trenutaka. Ako ste u tom raspoloženju, možete čak i uključiti natpis poput “Za tebe samo najbolje” ili nešto kreativno vezano za vaš odnos. I vjerujte, takva večera neće biti zaboravljena!
Domaći burgeri sastojci:
- 500 g mljevene govedine (ili povrća za veganske burgere)
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 luk
- 4 hamburger peciva
- 4 listova salate
- 1 rajčica
- 4 kriške sira (po želji)
- Ketchup i senf po ukusu
Domaći burgeri priprema:
- U posudi oblikujte pljeskavice od mljevene govedine i začinite solju i paprom.
- Na tavi ili roštilju pržite pljeskavice s obje strane dok ne budu pečene prema vašoj želji.
- U međuvremenu, ispecite peciva, a na svakom pecivu stavite list salate, pljeskavicu, rajčicu i krišku sira.
- Prelijte s malo ketchupa i senfa, te poslužite s domaćim pomfrijem.
Domaći sushi
Ako vaša bolja polovica obožava sushi, ovo je prilika da se zaista poigrate s okusima i pripremite nešto posebno! Sushi nije samo obrok, to je cijeli doživljaj, pa će svakako biti zabavno pripremati ga zajedno. Nema potrebe za odlaskom u skupi restoran kad možete stvoriti vlastitu sushi večeru kod kuće.
U trgovinama ćete pronaći sve što vam treba: sushi rižu, nori (sušene alge), setove za motanje sushija, pa čak i filete sirovog lososa koji su spremni za uživanje. Osim toga, možete eksperimentirati s raznim nadjevima — od klasičnog lososa do avokada, krastavca ili čak začinjenih majoneza. Ako želite napraviti različite vrste sushija, evo recept za sushi s lososom i sushi s avokadom i svježim krastavcem.
Sushi s lososom sastojci:
- 1 šalica sushi riže
- 1 i pol šalice vode
- 2 žlice rižinog octa
- 1 žličica šećera
- 4 lista nori algi
- 150g sirovog lososa (po mogućstvu od povjerenja, jer se koristi sirov)
- Soja umak (po želji)
Sushi s lososom priprema:
- Operite sushi rižu pod hladnom vodom dok voda ne postane bistra. Zatim je stavite u lonac s vodom i pustite da kuha na laganoj vatri oko 15 minuta.
- Pomiješajte rižin ocat i šećer te prelijte preko ohlađene riže, a zatim dobro promiješajte.
- Na bambusovu podlogu stavite list nori i rasporedite tanki sloj riže preko njega.
- Na rižu stavite tanke trake sirovog lososa.
- Pažljivo uvijajte sushi u roladu koristeći bambusovu podlogu.
- Isecite na male komade i poslužite uz soja umak.
Sushi s avokadom i svježim krastavcem sastojci:
- 1 šalica sushi riže
- 1 i pol šalice vode
- 2 žlice rižinog octa
- 1 žličica šećera
- 4 lista nori algi
- 1 zreli avokado
- 1 svježi krastavac
- Soja umak (po želji)
Sushi s avokadom i svježim krastavcem priprema:
- Pripremite rižu kao u prethodnom receptu.
- Avokado ogulite i narežite na tanke trakice, isto to učinite i sa svježim krastavcem.
- Na bambusovu podlogu stavite list nori i rasporedite sloj riže.
- Na rižu stavite trakice avokada i krastavca.
- Pažljivo uvijajte sushi i narežite na male komade.
- Poslužite uz soja umak i uživajte!
Tjestenina s čuftama u umaku od paradajza
Sjećate li se crtanog filma Dama i skitnica? Najpoznatija scena iz tog filma uključuje špagete s čuftama u umaku od paradajza / rajčice, a ako vaša ljubav voli ovaj film, kud ljepše večere za Valentinovo od upravo tog jela iz tog filma.
Tjestenina s čuftama u umaku od paradajza sastojci:
- 250 g špageta
- 400 g mljevenog mesa
- 1 jaje
- 1 glavica crnog luka
- 400 g umaka od rajčice
- Parmezan po ukusu
- Maslinovo ulje
- Sol i papar
Tjestenina s čuftama u umaku od paradajza priprema:
- Skuhajte špagete u slanoj vodi.
- Od mljevenog mesa oblikujte čufte, začinite ih solju i paprom, pa pržite na maslinovom ulju.
- U tavi s prženim čuftama dodajte umak od rajčice i kuhajte 10 minuta.
- Pomiješajte špagete s čuftama u umaku i pospite parmezanom.
Domaće praline
Ako želite pripremiti nešto posebno za Valentinovo, domaće praline su savršen izbor! Možete kombinirati svoje najdraže okuse – od tamne, mliječne ili bijele čokolade do nadjeva poput lješnjaka, badema, karamele ili voćnih punjenja. Dodajte malo morske soli za iznenađujući twist ili ubacite kap likera za dodatnu dozu luksuza. Sve što trebate je malo kreativnosti i ljubavi, a rezultat će biti ručno rađeni slatkiši koji su istovremeno i poklon i desert. Pakirane u lijepu kutijicu, ove praline bit će savršen završetak romantične večeri!
Panna cotta s malinama
Panna cotta je klasičan talijanski desert koji izgleda sofisticirano, ali ga je zapravo vrlo lako pripremiti. Kombinacija lagane kreme od vanilije i malina je jednostavno savršena za Valentinovo. Za još veću dozu romantike, možete dodati nekoliko listića mente i malo jestivog zlatnog praha za dekoraciju.
Panna cotta s malinama sastojci:
- 500 ml slatkog vrhnja
- 100 ml mlijeka
- 100 g šećera
- 1 žličica vanilin šećera
- 2 listića želatine
- 150 g malina (svježih ili zamrznutih)
- 2 žlice šećera (za maline)
- Nekoliko listića mente (opcionalno za dekoraciju)
Panna cotta s malinama priprema:
- U malu posudu stavite 100 ml mlijeka i namočite želatinu, ostavite da nabubri.
- U velikoj tavi zagrijte slatko vrhnje, mlijeko, šećer i vaniliju. Kada smjesa počne lagano ključati, maknite je s vatre.
- Dodajte nabubrenu želatinu u vruću smjesu i miješajte dok se potpuno ne otopi.
- Smjesu procijedite kroz cjedilo u čaše ili posudice za panna cottu. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim stavite u hladnjak na najmanje 4 sata, najbolje preko noći.
- Za preljev, maline stavite u posudu s 2 žlice šećera i zagrijte na laganoj vatri dok se maline ne počnu raspadati i stvoriti umak. Ostavite da se ohladi.
- Kada je panna cotta potpuno ohlađena, prelijte je malinama i ukrasite s listićima mente.
Čokoladni fondue
Ništa nije tako zabavno i intimno kao čokoladni fondue! Idealno je za dvoje jer možete zajedno umakati voće, marshmallowse, kolačiće ili čak komadiće peciva u bogatu, rastopljenu čokoladu. Za voće, odaberite jagode, banane, naranče ili čak kruške — sve će se savršeno slagati s čokoladom. Po želji u čokoladu možete ubaciti i malo ruma ili drugog alkohola po želji.
![Image](https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/e5a8ea28-e87a-11ef-a747-829ff0affdfc/v/42bc9a34-9d0c-11eb-a404-cedfb09875dd/1280x1280-42bcbbf4-9d0c-11eb-8f97-cedfb09875dd.webp)
Čokoladni fondue sastojci:
- 200 g tamne čokolade
- 100 g mliječne čokolade
- 150 ml slatkog vrhnja
- 1 žličica vanilin šećera ili 1 žličica vanilije u prahu
- Voće po izboru (jagode, banane, naranče, kruške)
- Marshmallowsi, kockice biskvita ili kolačići (po želji)
Čokoladni fondue priprema:
- U maloj tavi zagrijte vrhnje na srednje jakoj vatri dok ne počne lagano ključati.
- Maknite tavu s vatre i dodajte nasjeckanu čokoladu. Miješajte dok se čokolada potpuno ne otopi i smjesa postane glatka.
- Umiješajte vaniliju.
- Prebacite čokoladnu smjesu u posudu za fondue ili malu posudu za serviranje.
- Pripremite voće i druge dodatke koje ćete umakati u čokoladu, kao što su marshmallowsi ili kolačići.
- Poslužite odmah i uživajte u ovom jednostavnom, ali fantastičnom desertu!
Crveni velvet kolač
Crveni velvet kolač je sjajan izbor ako želite desert koji izgleda fantastično i ima divan okus. Umjesto da pravite jedan veliki kolač, možete napraviti male porcijske kolačiće ili muffine. Uz sočan biskvit od crvene boje, svaki kolač možete preliti kremastim krem sirom i ukrasiti ga s nekoliko malih jestivih cvjetova ili čokoladnim srčićima. Ovaj desert će vašu Valentinovu večeru učiniti slatkom u svakom pogledu!
Crveni velvet kolač sastojci:
- 125 g brašna
- 100 g šećera
- 1/2 žličice praška za pecivo
- 1/2 žličice sode bikarbone
- 1/4 žličice soli
- 1 jaje
- 125 ml mlijeka
- 60 ml biljnog ulja
- 1 žličica vanilin šećera
- 1 žličica octa
- 1 žličica kakaa u prahu
- 2 žlice crvene boje za hranu
- 100 g krem sira
- 50 g maslaca (omekšanog)
- 100 g prah šećera
- 1 žličica vanilin šećera
Crveni velvet kolač biskvit priprema:
- U velikoj zdjeli pomiješajte sve suhe sastojke: brašno, šećer, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, sol i kakao.
- Dodajte jaje, mlijeko, ulje, vaniliju, ocat i crvenu boju za hranu. Miješajte sve dok ne dobijete glatku smjesu.
- Podijelite smjesu u 6-8 malih kalupa za muffine (ili jednu manju posudu za pečenje).
- Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 15-20 minuta ili dok čačkalica ne izađe suha.
Crveni velvet kolač krema priprema:
- Umutite krem sir, maslac, prah šećer i vanilu dok ne dobijete glatku i kremastu smjesu.
- Kada se kolači ohlade, prelijte svaki s kremom od sira.
- Ukrasite po želji — možete dodati jestive cvjetove, čokoladne srčiće ili voće.
POGLEDAJTE VIDEO: Marija (87) nam je otkrila koja je tajna uspješnog braka: 'Nekad meni dođe i u ovim godinama da….'