Nemali broj ljudi posljednjih dana kupuje nekoliko kilograma kruha kako ne bi morali svaki dan ići u nabavu i nepotrebno se izlagati pandemiji. No, svi znamo da kruh "od jučer" ne prija jednako kao onaj svježe pečen. Ipak, ako vam je ostalo viška staroga kruha, ne bacajte ga! Uz pomoć ovoga recepta on može biti kao nov.
Ova jednostavna tehnika omekšat će stari kruh brzo i jednostavno, tako da ga ne morate baciti, ali svakako morate provjeriti je li jestiv, odnosno ima li znakova plijesni. Ako ima, bacite ga, ali ako se samo počeo sušiti i star je dva-tri dana, tada ga možete efikasno "osvježiti", piše Reader's Digest.
Za ovaj recept potrebni su vam: jedan stari kruh, pećnica i malo vode.
Prvi korak - namakanje
Narežite kruh na kriške i namočite ga. Pustite vodu iz slavine da teče sporo; nije važno je li voda topla ili hladna. Cilj je samo malo navlažiti koru, jer ako se previše smoči, raspast će se.
Drugi korak - pečenje
Pećnicu zagrijte na 150 stupnjeva Celzija i stavite navlaženi kruh na lim za pečenje. Niska temperatura će zagrijati vodu, uzrokujući da se kruh iznutra ispeče i omekša. Nakon pet minuta, kruh lagano stisnite. Možda ćete trebati peći kruh do 15 minuta, ovisno o njegovoj veličini i količini vode koju je upio.
Treći korak - uživanje
Sav posao ste napravili i vaš kruh je hrskav izvana i mekan iznutra. Sada kada ga znate osvježiti, više nikad nećete morati baciti stari i tvrdi kruh. S njim možete napraviti sendviče za ručak ili ga poslužiti uz omiljeni namaz.