Pire krumpir služi kao izvrstan prilog raznim jelima pa ga je uvijek dobro imati pri ruci uz svako glavno jelo. Zato je važno znati kako ga pravilno čuvati kako bi dulje trajao i zadržao svoju kremastu, glatku teksturu, piše Express.
POGLEDAJTE VIDEO: Zdravija prehrana stigla u osnovne škole: Školarci jedu lažnu pitu i pire od cikle
Dobra vijest je da se pire krumpir može zamrznuti, ali postoje neke smjernice kojih se treba pridržavati.
"Najsigurniji način za zamrzavanje pire krumpira je da se brzo i potpuno ohladi", rekla je profesionalna kuharica i instruktorica kulinarstva Melanie Underwood za Souther Living.
Razlog za hlađenje vruće hrane prije zamrzavanja je spriječiti da para iz vruće posude s hranom podigne temperaturu već zamrznutih proizvoda u zamrzivaču, potencijalno ih gurajući u "opasnu zonu" gdje se razmnožavaju bakterije.
Pire krumpir se mora dobro ohladiti
Kada je u pitanju pire krumpir, ključno je ne ostaviti ga na sobnoj temperaturi dulje vrijeme prije zamrzavanja, već se preporučuje da ga se što prije stavi u hladnjak.
Pire krumpir se može zamrznuti, ali postoje neke smjernice kojih se treba pri tome pridržavati.
Kris Bordessa, certificirana majstorica za konzerviranje hrane i autorica knjige "Attainable Sustainable: The Lost Art of Self-Reliant Living", savjetovala je da se krumpir ne drži na temperaturi između 5 i 57 ℃ jer taj raspon potiče rast bakterija.
Nakon što se pire krumpir dovoljno ohladio, bitno je premjestiti ga iz posude u kojoj ste ga čuvali u hladnjaku u posudu koja je izričito namijenjena za čuvanje u zamrzivaču. To osigurava optimalno očuvanje i smanjuje rizik od promjene okusa.
Kako zamrznuti pire krumpir?
"Koristite posudu debelih stijenki koja je namijenjena za zamrzivač", preporučila stručnjakinja za zamrzavanje hrane i autorica knjige "Freeze Fresh" Crystal Schmidt.
"Izloženost kisiku potiče 'opekotine' u zamrzivaču, pa ako koristite krutu posudu, poput staklene ili plastične, napunite je do vrha i ostavite samo malo slobodnog prostora tako da u posudi bude malo mjesta za višak zraka. Ako koristite vrećicu za zamrzavanje, istisnite sav zrak prije zatvaranje i zamrzavanja", rekla je.
Crystal je savjetovala da za optimalne rezultate čuvate pire krumpir u zamrzivaču postavljenom na -18 ℃ ili niže. Tako ga možete sigurno čuvati do godinu dana.
Kada se odmrzne i ponovno zagrije, pire krumpir zadržava svoju teksturu i okus bez ugrožavanja sigurnosti hrane zarazom bakterijama.